Ψάχνουν τη λύση στις Βρυξέλλες

Ψάχνουν τη λύση στις Βρυξέλλες

Αναζητώντας το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας το "Brussels Group" ενεργοποιείται και πάλι με το Μαξίμου να ελπίζει πως έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να βρεθεί η λύση στο Eurogroup της Μάλτας

Κρίσιμο 24ωρο είναι αυτό που διανύουμε για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να επιχειρεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» και να αρθεί το αδιέξοδο των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών το ΔΝΤ παίζει ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων» επιχειρώντας να ροκανίσει το χρόνο μέχρι την εαρινή του συνεδρίαση όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δε δέχεται τα μέτρα 2% του ΑΕΠ που καλείται να πάρει η κυβέρνηση να μην έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα για το 2019. Τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες είχε υπάρξει επί της αρχής συμφωνία για «μοίρασμα» των περικοπών των συντάξεων σε δυο δόσεις και μέσα στο 2020.

Ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση και σε πολιτικό επίπεδο να «ξεκλειδώσει» την αξιολόγηση μέχρι και την Παρασκευή. Η τελευταία προσπάθεια θα γίνει σήμερα τόσο στις Βρυξέλλες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Έφη Αχτσιόγλου όσο και με τις παράλληλες επαφές που συνεχίζει να έχει ο πρωθυπουργός σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει για άλλη μια φορά να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά του» για τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για άλλη μια φορά με την Άνγκελα Μέρκελ βάζοντας στο τραπέζι όλα τα «καυτά» ζητήματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είχε και άλλες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη χθεσινή ημέρα.  Στήριξη και από την Κομισιόν περιμένει ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τις τελευταίες ώρες τα νέα προσκόμματα που φέρεται να βάζει το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση. Για αυτό το λόγο θεωρήθηκε επιβεβλημένη η παρουσία των 3 υπουργών στις Βρυξέλλες.

Από την Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν με προσοχή τη νέα κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή το χρέος πιστεύοντας πως αυτή η συνεχής αλλαγή των δεδομένων προκαλεί, πλέον μια τεχνητή καθυστέρηση φέρνοντας τη διαπραγμάτευση πέρα από τα όρια. Κανείς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση που έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, να αποκλείσει ότι η τελική προσπάθεια για λύση θα δοθεί ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο αρχηγών αρχηγών κρατών αν στις Βρυξέλλες δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι στο Eurogroup της Μάλτας η Ελλάδα έχει βρεθεί στην τέταρτη θέση της ατζέντας δείχνει πως η ολοκλήρωση της  τεχνικής συμφωνίας την Παρασκευή φαντάζει αδύνατη.

Σημαντική θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 10.45 στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

πηγή φωτογραφίας:  sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα