Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. LIVE EIKONA

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. LIVE EIKONA
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ του “μαξιλαριού” έκανε ο εισηγήτης του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής στις δέκα το πρωί του Σαββάτου η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, ανάλογα και με το εάν τελικά θα υπάρξει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ του “μαξιλαριού” που προβλέπει η συμφωνία έκανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

“Έχουμε πάρει από τη συμφωνία μαξιλάρι 25 δισ ευρώ. Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Οι ενδείξεις είναι ότι θα χρειαστούν πολύ μικρότερα ποσά και επομένως θα είναι μικρότερη η επίπτωση στις κατηγορίες που ακούμε ότι φορτώσαμε τον ελληνικό λαό με νέα χρέη. Ταυτόχρονα θα έχουμε πλήρη δικαιώματα ψήφου και αυτό ήταν πρωτοφανές, ότι δηλαδή δεν υπήρχαν δικαιώματα ψήφου σε εκείνον που έδινε τα χρήματα δηλαδή το ελληνικό δημόσιο”, ανέφερε ο κ.Μπαλαούρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι δεν ήταν επαρκείς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς δεν ελήφθη υπόψη ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων και κυρίως παρέμειναν οι προηγούμενες διοικήσεις.

“Παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί αυτό, όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα και έρχεται το δημόσιο να την ενισχύσει αλλάζει τη διοίκηση” είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας επέρριψε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ την ευθύνη για την ανάγκη της παρούσας ανακεφαλαιοποίησης, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ”.

Μετά την αποψινή ψήφιση του νομοσχεδίου, αύριο Κυριακή θα εκδοθεί επείγουσα πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση με σκοπό να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες Παρασκευή.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναρωτήθηκε εάν άλλη κυβέρνηση έφερνε ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποιες κατηγορίες θα δεχόταν. Αναρωτήθηκε επίσης: “Η ανακεφαλαιοποίηση συνιστά χάρη προς τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο ή είναι προσφορά προς τους καταθέτες;”, θυμίζοντας τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Επέρριψε και εκείνος ευθύνες για το γεγονός ότι χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση στην προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα