Πυρ ομαδόν κατά των #paraititheite από ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολιτική, νεοφιλελεύθερη, ρατσιστική λογική

Πυρ ομαδόν κατά των #paraititheite από ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολιτική, νεοφιλελεύθερη, ρατσιστική λογική

Με την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκρίνει την κίνηση ο Φίλης, για  "σαχλές πρωτοβουλίες, που προωθούν μία απολίτικη, ακροδεξιά λογική" κάνει λόγο ο Σκουρλέτης, "συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως πίσω από κάθε κίνημα κατσαρόλας" βλέπει ο Κατρούγκαλος, "καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν" συνιστά ο Νεφελούδης

Την πολιτική αποδόμηση των “Παραιτηθείτε” συνεχίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε περισσότερο ή λιγότερο επιθετικούς τόνους, συνδέοντας τη διαδήλωση με πολιτικές σκοπιμότητες συγκεκριμένου τμήματος της Νέας Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για μία αντιπολιτική κίνηση που συνδέεει ρατσισμό και νεοφιλελευθερισμό σε ένα κίνημα της κατσαρόλας.

Στην άποψη περί αντιδραστικού κινήματος που δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής ανοχής, επανήλθε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάζεται ένα πολιτικό υβρίδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοκήπιο της αντιπολιτικής ή ακόμη και σε μοχλό αντιδημοκρατικών εξελίξεων, ενώ συνέκρινε τους “Παραιτηθείτε” με την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία και μίλησε για εναγκαλισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα λουλούδια της ακροδεξιάς.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική του δήλωση, ο κ.Φίλης είπε: “Η πολιτική καχεξία, η ένδεια προτάσεων και θέσεων αναγκάζουν τη Ν.Δ. να αναζητά εναγωνίως ατζέντα, πότε αντιγράφοντας τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου και πότε μεταναστεύοντας στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του αλήστου μνήμης Πινοτσέτ, αντλώντας από εκεί ιδέες για τα εδώ «κινήματα της κατσαρόλας». Κοιτάξτε, ορισμένα κινήματα των δήθεν ανώνυμων και ακομμάτιστων με τις κατσαρόλες, τις γραβάτες ή τις γόβες, την εθνοκαπηλία και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι, αν αφεθούν χωρίς αντίλογο, μπορεί να επιβάλουν τη στρατηγική της έντασης και της δίχως όρια πόλωσης στην πολιτική ζωή και να εξελιχθούν σε θερμοκήπιο της αντιπολιτικής ή ακόμη και σε μοχλούς αντιδημοκρατικών εξελίξεων. Το είδαμε παλιότερα, το βλέπουμε και σήμερα, στη Γερμανία π.χ., όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπήδησε μέσα από κινητοποιήσεις πολιτών ως διασταύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία. Αυτά, ναι, είναι αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και δεν ανησυχούν μόνο εμένα, αλλά και ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο, που σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της Ακροδεξιάς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ως προέκταση του «Μένουμε Ευρώπη», κατασκευάζεται το πολιτικό υβρίδιο αυτού που αποκαλείται «ακραίο Κέντρο» με τη σκληρή Δεξιά. Προφανώς, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία, το οποίο κανείς από την Αριστερά δεν αμφισβητεί, αλλά με κάτι άλλο.”

Στο ερώτημα γιατί διαφέρει η συγκεκριμένη κίνηση από τους Αγανακτισμένους, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε:

“Η σύγκριση με τους «αγανακτισμένους», που, σημειωτέον, καταγράφηκαν ως ένα ορμητικό προοδευτικό κίνημα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, δεν έχει καμία βάση. Τότε, στην πλατεία Συντάγματος, η ύπαρξη μιας μειοψηφικής «πάνω πλατείας» με εθνικιστικά συνθήματα εξουδετερωνόταν από την υπερπολλαπλάσια δύναμη ενός τεράστιου πλήθους λαϊκής και δημοκρατικής κινητοποίησης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Η κινητοποίηση αυτή αναζήτησε, στη συνέχεια, δημοκρατική-αριστερή έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, γιατί πολλά λέγονται από διάφορους επιτήδειους, που συκοφαντούσαν το κίνημα των «αγανακτισμένων» και επιδοκίμαζαν την άγρια αστυνομική καταστολή εναντίον του, ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στις τότε πλατείες, αλλά τις είχε καταγγείλει στα έντυπά της ως «καρναβάλι» και «πανηγυράκι». Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ του σημερινού κινήματος, που έπαψε να είναι «φαντομάς» από την ώρα που το αγκάλιασαν η Ν.Δ. και ο ακροδεξιός της περίγυρος, και των «αγανακτισμένων» του 2011, που ανέδειξαν χωρίς φτιασιδώματα και με πολλές αντιφάσεις τον πόνο και το τρομακτικό πρόσωπο της κρίσης και της κοινωνικής συντριβής.”

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον πολίτη που έχοντας υποφέρει έξι χρόνια κρίσης θα έλθει να διαμαρτυρηθεί (αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που διέκοψαν ομιλία του στο Ηράκλειο), υποστήριξε όμως ότι αυτοί που θα πάνε την Τετάρτη στο Σύνταγμα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως κάθε κίνημα κατσαρόλας και δεν είναι η κοινωνία, αλλά ένα συγκεκριμένο κομμάτι αυτής.

“Απέναντι μας, έχουμε μία αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς να μπορέσει να δώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση. Προσπαθεί να κρυφτεί γύρω από σαχλές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ‘παραιτηθείτε’, που προωθεί μία απολίτικη, ακροδεξιά λογική”, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα.

Ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε πως η άρνηση του ρόλου των κομμάτων, είναι μία πολιτική άρνησης της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε προγράμματα, ιδέες και θέσεις. “Αλίμονο αν το όραμα του κ. Μητσοτάκη και όλων αυτών που εκφράζουν σήμερα την Ν.Δ., έχει μία κοινωνία, χωρίς απόψεις κόμματα και συνδικάτα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σκληρό και αιχμηρό ήταν το σχόλιο του γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη στο facebook:

“Αγαπητοί μου φίλοι, βλέπω ότι όλοι ασχολείστε με τους ‪#‎ΠΑΡΑΤΗΘΕΙΤΕ‬, δεν αξίζει τον κόπο. Όταν χρειάστηκε να ασχοληθούμε, μιλώ για πέρσυ τον Ιούλιο, πήραν το μάθημα τους.Θα έχει πλάκα στο Σύνταγμα την Τετάρτη, κολαγόνα, Τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλοι “συγγραφείς” , κοινώς υβρεολόγοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, “φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε”. Μην χολοσκάτε, αν τους μισούς από αυτούς τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας. Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα