Δούρου: Να αποκτήσει η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου κατα την συνάντηση τους την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου κατα την συνάντηση τους την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Παρέμβαση σχετικά με το προσφυγικό έκανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου από τη Βαρκελώνη ζητώντας διευκόλυνση των περιφερειών που ασχολούνται με τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Οι Περιφέρειες καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν επί τόπου πολιτικές για το μεταναστευτικό - προσφυγικό χωρίς να έχει ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκα ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

«Ωστόσο, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν τη γνώση και βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Για αυτό και χρειάζεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση και παράλληλα να αποκτήσει μια συνεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική πολιτική. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών, χωρίς μονομερείς ενέργειες», συνέχισε η ίδια. «Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα για την ίδια την ΕΕ και τα ιδεώδη της, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της, κυρίως στα μάτια των νέων», παρατήρησε τέλος η κ. Δούρου.

Με τη συμμετοχή της σήμερα, Τρίτη, 3 Μαΐου, σε διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη με αντικείμενο την «υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ΕΕ», η περιφερειάρχης Αττικής  ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ευρωπαϊκών της επαφών με αντικείμενο το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα.

Η σειρά των επαφών της περιφερειάρχη Αττικής ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, με τη συνάντησή της, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του σώματος, με τον πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Κλοντ Φρεκόν, και συνεχίστηκε στις 12 Απριλίου, με τη συνάντησή της στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ακολούθησε, από τις 18 ως τις 21 Απριλίου, επίσκεψη στη Ρώμη, όπου η Ρένα Δούρου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ντομένικο Μαντσιόνε, τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Λάτσιο, Νικόλα Τσινγκαρέλι, την αντιπρόεδρο της Περιφέρειας της Σικελίας, Μαρία Λο Μπέλο, καθώς και το προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ιταλίας. Τέλος, χθες η περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε στη Βαρκελώνη με τη δήμαρχο της πόλης, Άντα Κολάου.

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις η περιφερειάρχης Αττικής τόνιζε αφενός την ανάγκη να αναγνωριστεί, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην επίλυση του προβλήματος, καθώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ειδικά της Νοτίου Ευρώπης βρίσκονται σήμερα στη θέση να αντιμετωπίζουν υπό πιεστικές συνθήκες και χωρίς τους απαραίτητους πόρους ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, αφετέρου υπογράμμισε ότι, με δεδομένη την ένταση και τη διάρκεια του προβλήματος, επιβάλλεται ο συντονισμός και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, κυρίως σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωβουλή) αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για το προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: