Ρήγας: Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα δεν θα χάσουν την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μνημονιακό κόμμα

Ρήγας: Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα δεν θα χάσουν την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μνημονιακό κόμμα
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Στόχος μας παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια" λέει ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας

“Η κυβέρνηση δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία”, λέει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Μακεδονία”.

“Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο αλλά και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μια πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και σε αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους απαξιωμένα ακίνητα”, προσθέτει.

Για το “παράλληλο πρόγραμμα” και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σχολιάζει:

“Ο ελληνικός λαός έδωσε μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Μετά από μια καταστροφική για τη χώρα πενταετία, ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσουμε σε τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας.

Αυτά είναι στοιχεία ενός παράλληλου προγράμματος, με μέτρα που να μην ανακατανέμουν τη φτώχεια αλλά να στοχεύουν στην αναδιανομή των βαρών και των εισοδημάτων, προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Το ζητούμενο δεν είναι η διαχείριση της συμφωνίας αλλά τα σημεία εκείνα που σαφώς θα δηλώνουν ότι τη χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Είναι όμως απαραίτητο να μπουν προτεραιότητες στη διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων, να επιλεγούν προσεχτικά τα πιο σημαντικά θέματα και σε αυτά να δοθεί βάρος και προτεραιότητα. Είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, για την οποία ξέρω με σιγουριά πως καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες”.

Ποια θα είναι στο εξής η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης:

“Βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που πρέπει να σφραγιστεί από την αμφίδρομη εμπιστοσύνη κόμματος – κυβέρνησης. Αυτό απαιτεί καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος να παίξει το ρόλο του κομισάριου που θα επιβάλει την γραμμή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν επιθυμούμε να ασκούμε προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε απλοί παρατηρητές της κυβερνητικής λειτουργίας.

Το κόμμα και η κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης. Η προνομιακή σχέση με την κοινωνία θα είναι ειλικρινής, όταν το κόμμα είναι ο αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση. Όταν μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης συλλογικών αναγκών και όχι ατομικών επιθυμιών. Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά, για να ακούγεται δυνατά και η φωνή της κοινωνίας”.

Για το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, λέει:

“Είναι γεγονός ότι υπήρξαν απώλειες σε απόλυτους αριθμούς. Από πλευράς μελών αποχώρησε περίπου το  13%, είτε προς τη δημιουργία άλλου κόμματος είτε σε άλλες κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πλέον βαθιές ρίζες στην κοινωνία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όχι μόνο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αλλά και από τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων του.

Το ζητούμενο για μας, στην πορεία μας προς το Συνέδριο, είναι η δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά και οργανωτικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση”.

Για τις εσωτερικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας αναφέρει:

“Το κόμμα μας στηρίζεται στην ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεών. Η δημοκρατική δικλείδα μας είναι το καταστατικό μας. Εκεί περιγράφεται με σαφήνεια η λειτουργία των τάσεων μέσα στο δημοκρατικό και πλουραλιστικό κομματικό οργανισμό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και θα έχει τάσεις, υπό την έννοια ανοιχτών ιδεολογικών ρευμάτων που έχουν το δικαίωμα της επεξεργασίας και έκφρασης θέσεων στη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου.

Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από τη λειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα, με ξεχωριστές δομές, ξεχωριστή λειτουργία και ελάχιστη κομματική δέσμευση. Όλοι βγάλαμε συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν και όσους είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη πρακτική”.

Δηλώνει μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει μνημονιακό κόμμα:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Στόχος μας παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη μάχη απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Η δύναμη που μας κράτησε όρθιους μέσα σε αυτή τη μάχη ήταν η πλειοψηφία του λαού που στήριξε αυτή μας την προσπάθεια. Σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων”.

“Στην παρούσα φάση δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν ποιος είναι ή ποιος θα είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες μάχες τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε από όποια θέση μας επιλέξει η ιστορία. Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι, σε αυτή τη συγκυρία, στη θέση του γραμματέα και ταυτόχρονα ευθύνη και καθήκον συλλογικά να υλοποιήσουμε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα