Ρήγμα στη συγκυβέρνηση. Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την απόφαση επίταξης των απεργών του Μετρό

Ρήγμα στη συγκυβέρνηση. Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την απόφαση επίταξης των απεργών του Μετρό
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο Πρωθυπουγός Αντώψνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευταγ. Βενιζέλος λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην Βουλή την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων. Στην σύτσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιώργος Βρούτσης(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Αντιδράσεις των κομμάτων για την επίταξη των απεργών του Μετρό. Αντίθετη με την απόφαση επίταξης η ΔΗΜΑΡ. Η πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ

Ρήγμα στη συγκυβέρνηση για την απόφαση επίταξης των απεργών του Μετρό.

“Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν την εν λόγω απόφαση ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης,, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

Βουλευτές στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων                                

Βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων, πήγαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό, στα Σεπόλια, όπου είναι σε εξέλιξη έκτακτη συνέλευση των απεργών εργαζομένων στο μέσο, μετά την κυβερνητική απόφαση για επίταξη.

Στον προαύλιο χώρο του αμαξοστάσιου, όπου οι απεργοί είναι συγκεντρωμένοι και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη πύλη, είναι καθηλωμένα δύο ανυψωτικά μηχανήματα και προληπτικά ένα ασθενοφόρο.

Για «στρατιωτικό νόμο, που δεν επιλύει τα εργασιακά προβλήματα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, προσερχόμενος πριν από λίγο στο αμαξοστάσιο.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε μία κυβέρνηση, που επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο στους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με στρατιωτικούς νόμους, επιστρατεύσεις, εκβιασμούς, αυταρχισμό δεν επιλύονται τα εργασιακά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον διάλογο για την επίλυση του προβλήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη.

«Με την απόφαση για επίταξη, ουσιαστικά η κυβέρνηση ντύθηκε στο χακί» δήλωσε ενώ έκανε λόγο για «νέο πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων με μέτρα στρατιωτικού τύπου και όχι πολιτικού».

Καταλήγοντας ο κ. Στρατούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

Νωρίτερα, ο κ. Στρατούλης, δήλωσε: “η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη «κινεζοποίηση» τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα”.

“Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.

Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει”, τόνισε.

Από τη πλευρά του, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι “η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων”.

“Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία”, καταλήγει.

“Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προειδοποιούν την συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες.

Επίσης προειδοποιήσαμε ότι θα κάνουν ότι μπορούν, ακόμη και το να χτυπήσουν εργαζόμενους, προκειμένου να φύγει από πρώτο θέμα το θέμα του κ. Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την οικονομική καταστροφή της χώρας μας”, δήλωσε η βουλευτής Κοζάνης των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα