Σακελλαρίδης: H κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο

Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Στοιχεία άμυνας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τις "κόκκινες γραμμές" που θέτει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία

«Προφανώς δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου να τεθεί προς την κυβέρνηση, εν είδει τελεσίγραφου, μια συμφωνία «take it or leave it», ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής προς στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. «Πρόοδος υπάρχει», είπε, «όμως από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα που θέτουμε, για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, επισήμανε ότι στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής πάντοτε υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, δημιουργικές, ως επί το πλείστον, και πρόσθεσε πως «το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα».

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι οι κόκκινες γραμμές είναι στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης πρέπει να υπάρχουν οι 4 άξονες που έθεσε πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι 4 άξονες, τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.

Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, τόνισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Συμπλήρωσε ότι πρέπει όμως να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών, που θα απαντά και για το αύριο και για το χρηματοδοτικό.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ερωτηθείς αν ισχύει το λεχθέν από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου.

Ερωτηθείς για την διαφορά μεταξύ μειωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος και αύξησης του χρηματοδοτικού κενού, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η λήξη μεγάλων ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι γνωστή και πρόσθεσε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα τίθεται πάντα σε όλες τις επαφές των κυβερνητικών στελεχών.

Απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις

Ο κ. Σακελλαρίδης απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις και επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική «ένας νόμος, ένα άρθρο» για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών».

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Βαρουφάκη ως σύμβουλο εταιρείας της Σιγκαπούρης, είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι προηγούμενη εργασία του υπουργού Οικονομικών δεν αποβαίνει εις βάρος αυτής της εμπιστοσύνης.

Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για την δημιουργία Νατοϊκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά την δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νήσο του Αν. Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Η κυβέρνηση δεν σκέπτεται σύγκλιση Συμβουλίου Πολικών Αρχηγών

Είπε ακόμη, ότι δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή η πραγματοποίηση κάποιου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ επισήμανε πως όταν τίθεται κάποιο αίτημα από οποιονδήποτε αρχηγό, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον δει και να τον ενημερώσει, όπως έχει κάνει ήδη άλλωστε.

Για το εάν η συμφωνία του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει «θεσμική υπόσταση», επισήμανε ότι είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.

Με αφορμή δήλωση του κ. Ρωμανιά ότι θα ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι όποιος κι αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Τον κόσμο, είπε, τον νοιάζει να μην μειωθούν οι επικουρικές του συντάξεις.

Η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν την συμφωνία όταν αυτή έλθει στην Βουλή, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και εξ αυτού θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια μη ψήφισής της.

Ο κ. Σακελλαρίδης ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους μαθητές και τις μαθήτριες που δοκιμάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έντιμη - επωφελή συμφωνία για να αποφύγει το δημοψήφισμα θέλει η κυβέρνηση

Όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

SHARE:

24Media Network