Σακελλαροπούλου: “Δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη ο ζόφος των τελευταίων ημερών”

Σακελλαροπούλου: “Δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη ο ζόφος των τελευταίων ημερών”
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης "Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν" INTIME NEWS

Στα πρόσφατα περιστατικά βίας που συγκλονίζουν την Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση για τα εγκαίνια έκθεσης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη “μια πόλη με πλούσια πνευματική παράδοση, μια πόλη που σέβεται τους θεσμούς και διατηρεί στέρεους τους κοινωνικούς δεσμούς, δεν ταιριάζουν φαινόμενα εγκληματικής βίας. Τα πρόσφατα γεγονότα την πληγώνουν και την αδικούν. Ωστόσο μια πόλη όπως αυτή, με μεγάλες ηθικές, καλλιτεχνικές και διανοητικές κατακτήσεις, είμαι σίγουρη ότι θα αντισταθεί στον ζόφο και θα ανακάμψει επενδύοντας στα νοήματα και τις αξίες του πολιτισμού, τόσο στο πεδίο της δημιουργίας, όσο και στον κοινωνικό βίο. Για αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά έκθεση”, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ξεκίνημα του χαιρετισμού της εγκαινιάζοντας το απόγευμα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2022 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την έκθεση “Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν”, που αποτελεί συμπαραγωγή του Τελλογλείου με το Onassis Culture.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη συγκίνηση που νιώθει κάθε φορά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, “την πόλη όπου γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, την πόλη που μου ξυπνά έντονα συναισθήματα οικειότητας και αγάπης”, είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι στο Τελλόγλειο μπαίνει κάθε φορά με ξεχωριστό ενδιαφέρον, “γνωρίζοντας με πόση ειδημοσύνη, επιμέλεια και αισθητική λεπτότητα διοργανώνει τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του”.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης "Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν" INTIME NEWS

Η έκθεση “Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν” διατρέχει όλη τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη από την Τήνο και ανάμεσα στα περίπου 150 έργα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις Μήδειες, δέκα από τους δώδεκα Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης, το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη, εξαιρετικά επιτύμβια και κατάστιχα με σχέδιά του, που σώζονται. Σχέδια συγκλονιστικά, που βρέθηκαν στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης του πατέρα του Χαλεπά και τα οποία παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά στο κοινό.

“Έχω την βεβαιότητα ότι, αναδεικνύοντας τους μηχανισμούς της μετουσίωσης της εσωτερικής πραγματικότητας του μεγάλου μας γλύπτη σε τέχνη, η έκθεση δεν προσφέρει μόνο πληροφορία, γνώση, μέθεξη στο ιδιαίτερο σύμπαν μιας γλυπτικής ιδιοφυίας, αλλά δείχνει και τον δρόμο μέσα από τον οποίο το τραύμα μπορεί να γίνει εφαλτήριο δημιουργίας”, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στη ζωή και το έργο του δημιουργού η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι “πέρα από την ψυχική ασθένεια, πέρα από τον εγκλεισμό, πέρα από τον θρύλο του ‘άγιου σαλού’ που αναζήτησε στην τέχνη την ίαση, την άμυνα, την καταφυγή και την δικαίωση, η έκθεση αυτή μας επιτρέπει να δούμε τον Χαλεπά ως τον μεγάλο καλλιτέχνη που ήταν. Έναν κλασικό που υπερέβη την εποχή του. Τον νεοέλληνα καλλιτέχνη “που μ’ όποιο κι όνομα να τον καλέσουμε, θε να’ ταν κατώτερο απ’ τη μεγαλωσύνη του”, όπως τόσο συγκινητικά τον έχει χαρακτηρίσει ο Δημήτρης Πικιώνης”.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το σημείο όπου έχασε τη ζωή του, μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του άφησε ένα λουλούδι.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη INTIME NEWS

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη INTIME NEWS

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη INTIME NEWS

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα