Σακελλαροπούλου για Τουρκία: “Να παραμείνουμε ενωμένοι στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας”

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: “Να παραμείνουμε ενωμένοι στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας”
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Λετονία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και αμετακίνητοι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Λετονία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Λετονού ομολόγου της.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η κ. Σακελλαροπούλου μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας Έγκιλς Λέβιτς, επανέλαβε ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την ρωσική εισβολή και υποστήριξε έμπρακτα την Ουκρανία με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, καθώς και με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων. Και αυτό, όπως είπε, «παρά το ότι η χώρα μου, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μια πρωτοφανή κρίση, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα».

Αναφερόμενη στις περιφερειακές προκλήσεις στα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Λετονία, υποστήριξε ότι «όπως ακριβώς η Λετονία, εδώ και χρόνια, είχε επίγνωση και προειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα για τη συμπεριφορά της Ρωσίας, το ίδιο και η χώρα μου αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία όλο και κλιμακώνει την παραβατική δραστηριότητά της, υπονομεύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική και απειλές. Συμπεριφορά που, στο πλαίσιο του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν δυσχεραίνει μόνο τη διμερή συνεννόηση, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και υπονομεύει την ενότητα της Συμμαχίας». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και επικεντρωμένοι στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε, επίσης τους παραλληλισμούς που υπάρχουν μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής στην Κύπρο πριν από 48 χρόνια. Όπως τόνισε «σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ρωσική εισβολή μας θυμίζει πόσο επιτακτικός είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και στην Κύπρο. Επιβεβαιώνω την προσήλωσή μας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ».

Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, Ελλάδας και Λετονίας, υποστήριξε ότι επιθυμούμε την περαιτέρω σύσφιξή τους, με έμφαση στο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, τις μεταφορές και την ενέργεια. «Κοινός μας στόχος είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την ενεργειακή μας ασφάλεια μέσω πολλαπλών εναλλακτικών επιλογών. Τέλος, επιζητούμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος. Η χώρα μας, με το φυσικό της κάλλος, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη γεωγραφική ποικιλομορφία και την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Λετονών τουριστών. Για τους λόγους αυτούς, προσβλέπουμε σε υψηλότερη εισροή επισκεπτών».

Τέλος, υπενθύμισε, ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, που διαπνέονται από αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των λαών μας και προσήλωση σε κοινές αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώρισε την παράνομη προσάρτηση της Λετονίας στη Σοβιετική Ένωση. Χαίρομαι δε που η χώρα μου, μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας σας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή σας πορεία, αφού είχε πρωτοστατήσει υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Συνθήκη ένταξης της Λετονίας υπεγράφη στην Αθήνα το 2003» σημείωσε η Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελευθερίας, συνοδευόμενη και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI


Οι δηλώσεις του Προέδρου της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς

Στην εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας και Λετονίας, καθώς και στους δεσμούς φιλίας, μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες τους, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Λέβιτς αφού καλωσόρισε την κυρία Σακελλαροπούλου στη χώρα του, υπενθύμισε ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λετονίας, καθώς και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασε απερίφραστα, τονίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Η Λετονία έχει βοηθήσει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί η ειρήνη στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνον εφόσον είναι πλήρες, κυρίαρχο κράτος η Ουκρανία και παραμένει ανέπαφο το έδαφός της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Λετονίας τόνισε ότι η χώρα του πιστεύει, πως είναι η κατάλληλη στιγμή να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως υποψήφια προς ένταξη την Ουκρανία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Λετονία θα καλωσορίσει την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό ενισχύει την συλλογική ασφάλεια για όλους τους συμμάχους.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ενεργειακή κρίση και υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διεθνή επισιτιστική κρίση, που μπορεί όμως να μετριαστεί αν συνεργαστούν οι δύο χώρες μας μεταξύ τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν εξαιρετικά παραγωγική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα, όπως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και η στήριξη των προσπαθειών, που καταβάλλονται μέσα από την ενίσχυση της ασφάλειας. Τόνισε, δε, ότι και οι δυο χώρες καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και επανέλαβε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Λετονία πιστεύουν πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να ακολουθείται πιστά και να τυγχάνει σεβασμού σε κάθε πεδίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα