Σαμαράς: Η δραχμή θα μας καταστρέψει. Χωρίς την Ευρώπη που θα πάμε, Ζιμπάμπουε ή Αργεντινή;

Σαμαράς: Η δραχμή θα μας καταστρέψει. Χωρίς την Ευρώπη που θα πάμε, Ζιμπάμπουε ή Αργεντινή;
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο πρόεδρος της Ν.Δ κατηγορεί τον Τσίπρα ότι σκοπίμως οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ. “Εχουμε κάνει τεράστιες θυσίες και σταθεροποιήσαμε τη χώρα, μπορούμε να το κάνουμε ξανά” δηλώνει.

Νέα επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε ότι σκοπίμως οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε το φόβο ότι η δραχμή θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία και αναρωτήθηκε “Χωρίς την Ευρώπη που θα πάμε; Ζιμπάμπουε ή Αργεντινή;” υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει χρήματα από Ρωσία και Κίνα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Παράλληλα με την επικέντρωση της αντιπαράθεσης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού (η Ν.Δ εν τω μεταξύ εξέδιδε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Το κλείσιμο των τραπεζών έχει υπογραφή Τσίπρα”) η οποία έχει φυσικά ως στόχο τη φθορά προσωπικά του κ. Τσίπρα και της αξιοπιστίας του, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εμφανίζει εαυτόν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ως το κεντρικό πρόσωπο γύρω από το οποίο συσπειρώνεται το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο του “ναι”.

Παρουσίασε συνεπώς στο Bloomberg την κινητοποίηση υπέρ του “ναι” δηλώνοντας βέβαιος για τη νίκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής, απέφυγε όμως να απαντήσει στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό και την παρούσα κυβέρνηση σε περίπτωση παραίτησης.

“Έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες και σταθεροποιήσαμε τη χώρα, μπορούμε να το κάνουμε ξανά” τόνισε επίσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ.Σαμαράς απάντησε: “Αυτό που πρέπει κάνουμε τώρα είναι να αγωνιστούμε για το ναι στο δημοψήφισμα. Η Δευτέρα θα είναι μία άλλη ημέρα. Τώρα εστιάζουμε στο να κερδίσουμε την Κυριακή και πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι. Πιστεύω ότι αυτό που κάνει ο Τσίπρας είναι να βγάλει την Ελλάδα απο την Ευρωζώνη, το κάνει εσκεμμένα, μπερδεύει τον κόσμο για να τον κάνει να πει όχι να απορρίψει μία πολύ επώδυνη συμφωνία την οποία όμως εκείνος έχει ήδη ουσιαστικά αποδεχθεί. Κατά συνέπεια λοιπόν προσπαθεί να ανατινάξει όλες τις γέφυρες με την υπόλοιπη Ευρώπη γιατί είναι ιδεολογικά τυφλωμένος, μη ρεαλιστής και ανεύθυνος”.

Ερωτηθείς στη συνέχεια τι άλλες θυσίες μπορούν να κάνουν οι Ελληνες για να καθησυχάσουν την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε αισιόδοξος διότι: “Εχουμε κάνει τεράστιες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, γιατί σε 2,5 χρόνια η κυβέρνηση μου έβγαλε τη χώρα από τεράστια ελλείμματα και την έφερε σε πρωτογενή πλεονάσματα, από την ύφεση στην ανάπτυξη, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και μπορούμε να το κάνουμε ξανά και να έχουμε την Ελλάδα να παραμένει και να ευημερεί στην Ευρωζώνη. Για αυτό είμαι αισιόδοξος”

Στο σχόλιο του παρουσιαστή του Bloomberg ότι ηγέτες της Ευρωζώνης λένε πως δεν τους αρέσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πως είχαν προβλήματα και με την προηγούμενη διότι δεν τηρουσε τα συμφωνηθέντα, ο κ.Σαμαράς σημείωσε ότι χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να αλλάξει ο μη παραγωγικός διογκωμένος δημόσιος τομέας καθώς “δεν μπορείς να καταπιείς ένα μεγάλο χάπι με τη μία” και πως “και οι δανειστές έκαναν λάθη”. Είπε όμως πως “θα τα πούμε αυτά άλλη φορά. Το σημαντικό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν χάσει πίστη στην ΕΕ και το ευρώ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαμορφώσουμε μία πλατφόρμα υπερ του ναι και των μεταρρυθμίσεων, κατω από μία υπερκομματική ομπρέλα, που ενώνει τους Ελληνες από από πολλούς πολιτικούς χώρους”.

Ο κ.Σαμαράς επικαλέστηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και οι σοσιαλιστές όπως ο Ρέντσι, ο Ολάντ και ο Σουλτς, λένε πως το πραγματικό δίλημμα είναι δραχμή ή ευρώ. Τόνισε ότι η δραχμή θα σκοτώσει την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ως παραδείγματα τις start up επιχειρήσεις και τα Erasmus. Δήλωσε όμως ότι “Δε θα αφήσουμε τον Τσίπρα να μας πάει πίσω στη δραχμή, είμαστε υπέρ του ευρώ, θα κερδίσουμε την Κυριακή”.

Στο ερώτημα εάν παραιτηθεί ο κ.Τσίπρας, ποιος θα πάρει τη θέση του, ο κ.Σαμαράς που στο παρελθόν είχε μιλήσει για μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον κ.Τσίπρα αλλά ούτε και τον ίδιο πρωθυπουργό, απέφυγε να απαντήσει. “Τώρα έχουμε να νικήσουμε, αυτά θα τα συζητήσουμε μετά την Κυριακή” είπε.

Τέλος ο πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε ότι “Αυτό που λέμε σε αναποφάσιστους είναι ότι το ναι σημαίνει ναι στην αναγκαία βοήθεια από την Ευρώπη αυτή την κρίσιμη στιγμή. Η Ευρώπη μας έδωσε 300 δις τις τελευταίες δεκαετίες, αν χάσουμε αυτά τα λεφτά δε θα υπάρχει οικονομία που να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον αγροτικό τομέα” και έκλεισε με το ερώτημα: “Χωρίς την Ευρώπη που μπορούμε να πάμε; Ο Τσίπρας ρώτησε Ρωσία και Κίνα. Που μπορούμε να πάμε; Ζιμπάμπουε ή Αργεντινή;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα