Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται προς το τέλος του μνημονίου

Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται προς το τέλος του μνημονίου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσους Κοέλιου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Με σταδιακά και σταθερά βήματα η χώρα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς- Συνάντηση με Π. Κοέλιο (Vid)

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Π.Κοέλιο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν εντός του έτους, δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι με «σταδιακά και σταθερά βήματα» η χώρα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης.

 “Η Ελλάδα με τη σειρά της έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, προχωράει στις μεταρρυθμίσεις και βρισκόμαστε κι εμείς προς το τέλος του μνημονίου”, τόνισε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “οι χώρες μας βρίσκονται σε δρόμο καλό, αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται επίσης, παρά τις κατασκευαστικές τις αδυναμίες, σε καλό δρόμο. Ο Πέδρρο στάθηκε φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα και τα πολύ δύσκολα», τόνισε ο κ.Σαμαράς αναφερόμενος στον κ.Κοέλιο. Και οι δύο χωρες δοκιμάστηκαν από την πρόσφατη κρίση. Θέλω να συγχαρώ τον Πέδρο γιατί αποδείχθηκε άριστος χειριστής και άξιος ηγέτης της Πορτογαλίας προς την επιτυχή έξοδό της από το πρόγραμμα, όπως και η Ιρλανδία”.

Συνάντηση Παπούλια-Κοέλιο

«Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία.

Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον οποίον δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι κοινωνικο-οικονομική κρίση έφερε πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβάλλει να διαμορφώσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. «Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά ο κ. Κοέλιο απάντησε ότι θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε: «Νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι -πέραν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές και πως αναμένεται και άλλες μεγάλες χώρες να προχωρήσουν σε αυτές δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράμιλλος ο κυνισμός του πρωθυπουργού

“Ο κ. Σαμαράς θα πρόσφερε άφθονο γέλιο με τις δηλώσεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Παραμένει, όμως, πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει βιώσει τις πιο δραματικές συνέπειες μιας βάρβαρης και αντικοινωνικής πολιτικής, για την οποία δεν λέει λέξη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

“Δεν σταματά, όμως, να αναμασά με απαράμιλλο κυνισμό δηλώσεις για έξοδο από το μνημόνιο, το οποίο την ίδια στιγμή εφαρμόζει με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί στην Ευρώπη τα συμφέροντα των πολιτών της και όχι μαριονέτες που χορεύουν στο ρυθμό των ισχυρών”, προσθέτεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα