Σαμαράς: Η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει όσους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο

Σαμαράς: Η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει όσους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο
Parliamentary voting for the election of the new Greek President, in Athens, Dec. 17, 2014 / , , 17 , 2014 Sooc

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ χαρακτηρίζει πιστωτικό γεγονός όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και κινείται στη λογική των καθαρών λύσεων, αν και τονίζει πως ο ίδιος έκανε τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος. «Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια». Τι είπε για τη στάση της ΧΑ στην τρίτη ψηφοφορία και τις καταγγελίες περί χρηματισμού (Vid)

Σε όσους βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε στην τρίτη και τελική ψηφοφορία της Δευτέρας επέρριψε την ευθύνη των εκλογών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος κάνει τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθούν εκλογές, τις οποίες δεν θέλει ο λαός και δε χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να αποσείσει την κατηγορία πως στην πραγματικότητα επενδύει σε σενάρια αριστερής παρένθεσης.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά να πραγματοποιήσει την αναμενόμενη πολιτική παρέμβαση του στην τελική ευθεία πριν την προεδρική εκλογή ή τις πρόωρες κάλπες με συνέντευξη και όχι με νέο διάγγελμα. Επανέλαβε –όπως αναμένετο σύμφωνα με τις πληροφορίες του news247- την πρόταση της περασμένης Κυριακής για συναινετική εκλογή Πρόεδρου, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και εκλογές ακόμη και στο τέλος του 2015, χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία εκλογών.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας μάλιστα για «νταηλίκια  που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους  εταίρους και  όσοι τα επιδιώκουν είτε ανόητοι είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Σε μία ύστατη προσπάθεια πολιτικής πίεσης προς τους βουλευτές δύο 24ώρα πριν την τελευταία ψηφοφορία, αλλά και για να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και τη νοσηρή ατμόσφαιρα καταγγελιών, ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι «άρνηση εκλογής σημαίνει ότι όσοι το κάνουν συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου δηλαδή με τον πολιτικό εκβιασμό. Κανένας βουλευτής δε δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή του με την ψήφο του και για τις συνέπειες που θα προκύψουν» και πρόσθεσε: «Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει τη χώρα έξω από την κρίση. Εάν όχι,  η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει όσους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο. Αλλά αυτή τη φορά το παρών θα έχει το ονοματεπώνυμο τους και θα τους θυμάται ο κόσμος και κυρίως η Ιστορία».

Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε πολλές φορές ότι «ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές» και πως «εγώ έκανα και κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές γιατί αυτό είναι το εθνικό συμφέρον και το δικό μου χρέος» και προειδοποίησε για «θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν ανόητα νταηλίκια που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους. Όσοι αυτά επιδιώκουν είτε είναι ανόητοι είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Επικαλέστηκε επίσης εκ νέου την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης (τονίζοντας ιδιαίτερα πως εάν ανακοπεί για επτά χρόνια δεν θα μπορεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών) και υποστήριξε ότι «ο λαός δε θέλει τώρα εκλογές γιατί με ένστικτο αυτοσυντήρησης καταλαβαίνει πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράλογη περιπέτεια».

Καθαρές λύσεις- «Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά η υπόθεση είναι η πατρίδα»

Αν και τόνισε ότι ο ίδιος κάνει τα πάντα για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ.Σαμαράς ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι κινείται πάντα στη λογική των καθαρών λύσεων, επομένως ή εκλογή Προέδρου ή εκλογές. Παρά την προσπάθεια πάντως να αποσείσει την κατηγορία ότι μάλλον επιθυμεί τις κάλπες, ομολόγησε «Με βολεύουν οι εκλογές».

Προκειμένου να απαντήσει στην πίεση που έχει δεχθεί για ανάληψη πρωτοβουλιών, ο πρωθυπουργός δήλωσε «Είμαι υπέρ της συναίνεσης και το έχω αποδείξει στην πράξη. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική Ελλάδα που σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας από τη δεξιά μέχρι την αριστερά και σε δυόμιση χρόνια κάναμε τη μεγαλύτερη εξυγίανση στο δημόσιο βίο που έγινε ποτέ και τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει συναίνεση στην πράξη και όχι στη θεωρία.»

Δεν έκανε βεβαίως βήμα πίσω από το πλαίσιο που είχε θέσει στο διάγγελμα της περασμένης Κυριακής, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια κίνηση συναίνεσης μπορεί να γίνει μόνο με τους δικούς του όρους. «Έκανα τις πιο ουσιαστικές προτάσεις των βουλευτών απολύτως δεκτές. Έκανα αυτό το οποίο έπρεπε. Αυτό είναι συναίνεση. Αλλά δεν μπορεί και να δεχθώ την αυτό-παραίτηση της κυβέρνησης!», ξεκαθάρισε.

Ο κ.Σαμαρας δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενος ότι οι δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν εντυπωσιακή μείωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Όταν φτάνει στο λιμάνι το πλοίο δεν μπορεί ο κ.Τσίπρας από καπρίτσιο να θέλει να το ξανασπρώξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες χωρίς πυξίδα, χωρίς πλήρωμα . Η υπόθεση όμως δεν είναι το κόμμα, δεν είναι εγώ ή ό άλλος είναι η πατρίδα» πρόσθεσε.

Πιστωτικό γεγονός όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξίσωσε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ με πιστωτικό γεγονός και υποστήριξε πως όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγούν είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, χαράσσοντας έμμεσα τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί στις όλο και πιο πιθανές εθνικές κάλπες.

«Μιλούν στο εξωτερικό για πιστωτικό γεγονός γιατί αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος δυστυχώς, όπως για παράδειγμα το να μην πληρώνει τους τόκους από τα χρέη» είπε ο κ.Σαμαρας.

«Επαναφέρουν την απειλή της εξόδου από το ευρώ εξαιτίας όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει είτε πάμε σε νέο μνημόνιο είτε σε χρεοκοπία και έξοδο από ευρώ» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι όλο το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μονομερείς ενέργειες.

Ψηφίστε Δήμα να απομονώσετε τη ΧΑ

Στο ερώτημα τι θα πράξει εάν η Χρυσή Αυγή στην τελευταία ψηφοφορία μεταβάλλει τη στάση της ο κ.Σαμαράς σημείωσε καταρχήν ότι πρώτα από όλα οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο και ούτε ο κ.Δήμας το δέχεται.

«Τώρα, αν προβοκάρουν την Προεδρική εκλογή, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, για να ψηφίσουν όλοι οι υπόλοιποι Σταύρο Δήμα! Και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής! Αυτό είναι η απάντηση… Αλλιώς είναι σαν να κάνουμε τους χρυσαυγίτες «ρυθμιστές των εξελίξεων», προσέθεσε πετώντας το μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απαντώντας σε όσους από τη ΝΔ δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν παρών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υποστήριξε επίσης ότι αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι ότι η Χρυσή Αυγή προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μη εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. «Δεν είχε κανένας πρόβλημα με αυτό που συνέβαινε, με αυτό που συμβαίνει; Αλλά έχουν πρόβλημα με εκείνο που θα συνέβαινε, αν η Χρυσή Αυγή ψήφιζε αντίθετα απ’ ό,τι ψηφίζει; Ας ψηφίσουν λοιπόν όλοι Σταύρο Δήμα, ώστε να τους βάλουμε, τη Χρυσή Αυγή, στο περιθώριο ό,τι κι αν κάνουν. Αυτή είναι η απάντηση» κατέληξε.

Σκευωρία πολιτικών εκβιαστών οι καταγγελίες για χρηματισμό

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρά σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Ελληνες με αφορμή τις καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών, επιχειρώντας όχι μόνο να αποδομήσει ως αστείες τις κατηγορίες, αλλά και να τονίσει τη σύμπλευση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να υποδαυλίσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν ως προς αυτό το θέμα από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέφερε ειδικότερα πως όταν εκλήθησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον εισαγγελέα να καταθέσουν για τους κουμπαράδες «σφύριζαν αδιάφορα», ότι οι ισχυρισμοί της βουλευτή των ΑΝΕΛ Σταυρούλας Ξουλίδου για προσέγγιση μέσω facebook «προκάλεσαν χάχανα», ότι στην υπόθεση Χαϊκάλη «στέλεχος των ΑΝΕΛ πήγε να εξαγοράσει βουλευτή των ΑΝΕΛ» και ότι ο Μανόλης Γλέζος ζητούσε να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια Βουδούρης- Παραστατίδης που άφηναν αιχμές για όσους ανεξάρτητους συναδέλφους τους ψηφίσαν Δήμα την ώρα που «ο κ. Τσίπρας, λες κι ήταν από άλλη συνιστώσα, έδινε συγχαρητήρια στον κ. Χαϊκάλη»

«Τελείωσε, λοιπόν: Έπεσαν οι μάσκες! Γι’ αυτό και τώρα μόνον οι ίδιοι οι βουλευτές μπορούν και πρέπει να δώσουν την απάντηση που απαιτεί η Δημοκρατία.  Να απομονώσουν και την τρομοκρατία και τους εκβιαστές! Γιατί αυτό που είδαμε είναι σκευωρία πολιτικών εκβιαστών. Αυτοί σέρνουν τη χώρα σε εκλογές. Θεωρώ ότι είναι βούρκος! Θεωρώ ότι είναι λάσπη, θεωρώ ότι είναι λαϊκισμός, συκοφαντίες χωρίς ίχνος αλήθειας, αυτό θα πει βούρκος!», υποστήριξε σε έντονο ύφος ο κ.Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα