Σαμαράς: Προτεραιότητα η πάταξη της ανεργίας. Έρχονται προγράμματα για 440.000 νέους

Σαμαράς: Προτεραιότητα η πάταξη της ανεργίας. Έρχονται προγράμματα για 440.000 νέους

"Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 η αντιμετώπιση της ανεργίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ύστερα από σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, πυλώνες που θα αφορούν περισσότερα από 680.000 άτομα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία, με στόχο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας.

Ουσιαστικά βήματα για την πάταξη της ανεργίας

Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 – 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ’ αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την ανεργία «ύπουλο εχθρό, που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» και αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι το συνολικό κονδύλι γι αυτά τα προγράμματα θα ξεπεράσει το ενάμιση δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι οι μισοί από τους σημερινούς ανέργους να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

«Αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση, που ήταν η ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε και επεσήμανε πως στόχος του είναι «η αντιμετώπιση των αδικιών, μέσα από μακροχρόνιες πολιτικές, που φέρνουν την ανάπτυξη».

Παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πολιτικές που προωθούνται για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για «μια μάχη που θα γενικευτεί παντού» και επισήμανε πως οι σημερινές εξαγγελίες του είναι μόνο η αρχή.

«Ξέρω ότι η κοινωνία έχει πολλές πληγές, απαιτούνται παρεμβάσεις, πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας» είπε και αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να τάξει πράγματα, που δεν μπορούν να γίνουν.

«Πονάμε πολύ, αλλά δεν θα τάξουμε πράγματα, που δεν μπορούμε να τα κάνουμε» είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή.

«Είμαστε στην αρχή, κάθε βήμα θα έχει και συνέχεια, λέμε όχι στον λαϊκισμό και στα παχιά λόγια, προχωρούμε με σταθερά βήματα» τόνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Άτλας», το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα μεσα του επόμενου έτους και σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει άμεσα όλες του τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές. Αυτό, όπως είπε, θα καταργήσει τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, οι δε συντάξεις θα εκδίδονται άμεσα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα