Σαμαράς σε Τσίπρα για Ρωμανό: Υμνήσατε απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί για ληστεία με Καλάσνικοφ

Σαμαράς σε Τσίπρα για Ρωμανό: Υμνήσατε απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί για ληστεία με Καλάσνικοφ
Day 5 - Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2015 draft State Budget and voting, in Athens, on Dec. 7, 2014 / 5 - . , 7 , 2014 sooc.photos

"Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι o νεαρός αυτός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με Καλάσνικοφ" ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκαλώντας ερωτηματικά για μια εξεύρεση λύσης την ώρα που ο Ν. Ρωμανός έχει μπει στην 29η ημέρα απεργίας πείνας

Την ώρα που η υγεία του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και με τον ίδιο να μπαίνει στην 29η ημέρα απεργίας πείνας, ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε αυτόν χωρίς καν να τον ονοματίζει και έκανε λόγο για “εξύμνηση” από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ενός καταδικασθέντα για ληστεία με Καλάσνικοφ.

Ο Ν. Ρωμανός έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένος να μην κάνει πίσω αν δεν δικαιωθεί το αίτημα του για πρόσβαση στην εκπαίδευση, κάτι που σημαίνει και την απώλεια της ζωής του.

Ο ίδιος αποδοκίμασε με γραπτή του δήλωση την πρόθεση των γονιών του να συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά πριν καν ο ίδιος προβεί στις δηλώσεις του μέσα στο Κοινοβούλιο. Απορρίπτει επίσης και την εκπαίδευση εξ αποστάσεως που προτείνεται από τον κ. Αθανασίου.

Σε ιδιόχειρο σημείωμά του που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Καταλαβαίνω την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους, αλλά είμαι κάθετα αντίθετος να συναντήσουν οι γονείς μου τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για καταστάσεις που γνωρίζει και επικροτεί”.

Ο δικηγόρος του απεργού πείνας, κ. Ραγκούσης, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί μόνο με τον πατέρα του Ν. Ρωμανού. Την ίδια ώρα η κατάσταση της υγείας του νεαρού κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη. Όπως είπε ο συνήγορος του, δεν είναι σε θέση να σταθεί όρθιος ενώ κινδυνεύουν οι νεφροί του.

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ρωμανός προτίθεται να αρχίσει και απεργία δίψας, οι οποίες όμως διαψεύδονται, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ η γιατρός που τον παρακολουθεί εκ μέρους της οικογένειάς του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού.

Αντιπαράθεση στη Βουλή και επίδειξη δύναμης από Σαμαρά

Την Κυριακή το βράδυ, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις εκκλήσεις κυβερνητικών παραγόντων για συναίνεση είπε:

“Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Σε ένα κράτος που παριστάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας και υποκύπτει στις πιέσεις της Τρόικας;”.

“Υμνήσατε ένα απεργό πείνας”, απάντησε σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και πρόσθεσε: “Αλλά ξεχνάτε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ”.

Πέραν όμως των δύο αρχηγών, στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν, επίσης, αρκετοί βουλευτές το Σαββατοκύριακο, ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζαχαριάς αναφέρθηκε στις καταγγελίες για υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε τέτοια εντολή ή σκέψη και πρόσθεσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά βασανισμό.

Στην ίδια γραμμή και η Αννα Χατζησοφιά η οποία τόνισε: “Δεν θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να γίνει κανενός είδους σύμβολο. Δεν θέλουμε να γίνει λάβαρο. Δεν θέλουμε να φωνάζουμε αύριο “ο Νίκος Ρωμανός ζει”. Θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να ζήσει. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά.

Στο θέμα αυτό, όμως, αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μπιάνης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί λύση για ανθρωπιστικούς λόγος και συμπλήρωσε πως “ένα μοιραίο γεγονός μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα στην κοινωνική προσπάθεια και ενότητα”.

Την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, την Κυριακή, για το θέμα του Νίκου Ρωμανού μίλησαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο υπουργός Παιδείας.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην παρέμβασή του ευχήθηκε ο απεργός πείνας “όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η ελληνική πολιτεία εκδικείται τον Νίκο Ρωμανό και υπογράμμισε: “Μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωση και τον νόμο μπορεί να τη δώσει”. Πρόσθεσε, δε, ότι “ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος”.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου αναρωτήθηκε: “Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτήν τη δημοκρατία θέλουμε;”.

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέδρος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης. Ο κ. Λοβέρδος είπε: “Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Αν πάθει κάτι κακό αυτό το παιδί το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν. Όσοι κατακρίνουν αυτήν τη θέση, να σκεφτούν πως στην αγκαλιά του παιδιού αυτού, σε ηλικία 16 ετών, πέθανε ο συνομήλικος φίλος του. Αυτές είναι οι πάγιες απόψεις μου. Κι όσοι θέλουν να με αμφισβητήσουν, παραπέμπονται στην κοινή ερώτηση Κουβέλη- Λοβέρδου για τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού το 2006”.

Πάντως το θέμα έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν η κυβέρνηση θέλει να πει ότι το κράτος δεν εκβιάζεται, να μην το κάνει στην περίπτωση του Ρωμανού, αλλά της Τρόικας. Παίρνοντας τον λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος, αλλά ποινικός και σημείωσε πως αν ππάθει κάτι “υπεύθυνοι θα είναι αυτοι που του φουσκώνουν τα μυαλά”.

Φωτογραφία: sooc.photos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα