Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού

"Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια (ίσως και λίγο παραπάνω) τόλμη..." αναφέρει ο πρωθυπουργός για την επέτειο δέκα χρόνων από την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σαν σήμερα, δέκα χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγόταν πρόεδρος του Συνασπισμού, της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή του έλαβε χώρα κατά το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, στις 10 Φεβρουαρίου 2008, όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν τότε 33 ετών. Ο ίδιος θυμήθηκε τη μέρα αυτή με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στην οποία αναφέρει:

"10/2/2008.

Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια (ίσως και λίγο παραπάνω) τόλμη...

Αν και με αρκετές περισσότερες πια άσπρες τρίχες στα μαλλιά...".

Ο 33χρονος τότε πολιτικός μηχανικός ήταν ήδη αρκετά γνωστός στο πανελλήνιο από την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Αθήνας το 2006 με την Ανοιχτή Πόλη και το 10,51% των ψήφων που συγκέντρωσε, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΝ σε εθνικές εκλογές.

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού

Για την ιστορία, στο συνέδριο από τους 1.196 συνέδρους που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 840 ψήφους (70,41%) και ο Φώτης Κουβέλης 342 (28,67%).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο Α. Τσίπρας εκλέχτηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών με 16.383 σταυρούς. Μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η χρονιά που αποχώρησε από το κόμμα ο Φώτης Κουβέλης.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ:

"Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους εσάς που αυτές τις τρεις ημέρες, με την παρουσία σας, με τον ενθουσιασμό σας, με την αισιοδοξίας σας δώσατε μια ισχυρή εντολή. Κυρίως την εντολή τη δώσατε εσείς με την παρουσία σας και όχι τα αποτελέσματα. Ότι πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς, τις υψηλές προσδοκίες την κοινωνίας που περιμένει από μας πολλά. Και αυτή η εντολή είναι εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ από τα βάθη της ψυχής μου τον σύντροφο Φώτη Κουβέλη γιατί η παρουσία του έδωσε τη δυνατότητα να διεξάγουμε έναν αγώνα πολιτικά πολιτισμένο, μια αντιπαράθεση ιδεών που καμία σχέση δεν είχε με άλλου είδους αντιπαραθέσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό η κοινωνία το έχει κατανοήσει. Ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Είτε ο κόσμος που μας συμπαθεί και μας ψηφίζει και μας παρακολουθεί, είτε και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δικού μας χώρου, της κουλτούρας μας, μιας κουλτούρας σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.

Θέλω να συγχαρώ όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ και να δώσουμε μια και μόνη υπόσχεση: Ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι των απαιτήσεων που είναι πολύ υψηλές. Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και αυτήν την αισιοδοξία στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους. Διότι η Αριστερά δεν βρίσκεται μόναχα στα συνέδριά της, στα κομματικά της γραφεία. Η Αριστερά πρώτα και κύρια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Η κοινωνία περνάει δύσκολες μέρες και πρέπει να αποτελέσουμε μια νέα ελπίδα. Μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Να 'στε όλοι καλά. Καλόν αγώνα σε όλους μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αλέξης Τσίπρας: Οι εικόνες μιας ιλιγγιώδους πολιτικής διαδρομής

ADVERTISING

SHARE: