Σε αναζήτηση γραμμής μετά το συλλαλητήριο η ΝΔ

Σε αναζήτηση γραμμής μετά το συλλαλητήριο η ΝΔ
Thousands of people are demonstrating in Syntagma square protesting on the use of the term Macedonia by FYROM in an eventual erga omnes solution, Athens, Greece on February 4, 2018. / , , , 4 2018. Sooc

Δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος βλέπει το Μοσχάτο αλλά την ίδια ώρα σε ηπιότερους τόνους η δήλωση Μητσοτάκη. Νέο χτύπημα από τη Ντόρα

Παραμένει στη γραμμή ότι εστάλη αντικυβερνητικό μήνυμα στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία η ΝΔ, ωστόσο η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από πολλούς στη ΝΔ διαβάζεται και ως έχουσα αποδέκτες εντός της ΝΔ τους υπέρμαχους της αδιάλλακτης γραμμής έναντι της κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θεωρούν ότι το κύριο συμπέρασμα του χτεσινού συλλαλητηρίου είναι πως επιβεβαιώθηκε η «δυσαρμονία» μεταξύ της κυβέρνησης και του λαϊκού αισθήματος με αφορμή το Σκοπιανό. Μάλιστα ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και οι παραλήπτες του επίσης! Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει».

Άλλα στελέχη όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μάκης Βορίδης χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με αφορμή τις ανακοινώσεις της αστυνομίας για τον αριθμό των διαδηλωτών. «Υποτιμάτε έναν ολόκληρο Ελληνικό λαό. Είστε αλαζόνες και φαύλοι. Η ύβρις θα φέρει νέμεση» έγραψε στο twitter o τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ο τομεάρχης εσωτερικών σημείωσε: «Λαοθάλασσα δεν είδαν, μόνο “αρκετές χιλιάδες”: προσβάλλουν τον λαό, αλαζόνες και υβριστές του, προξενούν οργή. Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!».

Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι η δήλωση Μητσοτάκη για το συλλαλητήριο της Αθήνας κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους από το αναμενόμενο μετά και τα όσα είχαν προηγηθεί από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και στέκονται στην κατάληξη αυτής της δήλωσης όπου ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα,  χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς.  Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».  

Σε σαφώς πιο θεσμικούς τόνους και με ευδιάκριτες τις αποστάσεις από τα βασικά συνθήματα του συλλαλητηρίου, αλλά και τη ρητορική άλλων συναδέλφων του στη ΝΔ ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κινήθηκε στη λογική της αξιοποίησης του συλλαλητηρίου ως διαπραγματευτικό χαρτί και άσκησε κριτική στη δήλωση Κοτζιά μετά το συλλαλητήριο λέγοντας ότι «αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα».

Από τη μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν από τους βουλευτές που δεν έδωσαν το παρών στο χτεσινό συλλαλητήριο προχώρησε σε νέο χτύπημα με συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα (RealNews) λέγοντας ότι θα ήταν αποδεκτή από τη ΝΔ μια συμφωνία για σύνθετη ονομασία αν αντιμετωπίζονταν τα θέματα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ αν και εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το διασφαλίσει η κυβέρνηση.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα