Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ. Ο Σαμαράς σκέπτεται τώρα το 'ναι' στη συμφωνία

Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ. Ο Σαμαράς σκέπτεται τώρα το 'ναι' στη συμφωνία

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την αναμενόμενη συμφωνία, η ανησυχία στη Συγγρού μετατράπηκε σε βεβαιότητα και φόβο

Στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο προσδοκούσε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ξόρκιζε εκλογικά σενάρια, είναι πλέον βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες είτε εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών είτε μόλις την έχει στα χέρια του, με πρόσχημα ότι τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσει ο ίδιος ο λαός.

Σε αυτή την περίπτωση (και αυτό είναι κάτι που στο στενό καραμανλικό πυρήνα θεωρούν ως πιθανό σχέδιο εδώ και καιρό) ο κ.Τσίπρας θα “απαλλαγεί” από ακραίες φωνές (όχι την Αριστερή Πλατφόρμα βέβαια, αλλά μικρές και ασήμαντες εκλογικά συνιστώσες, ομάδες ή μεμονωμένα πρόσωπα) και θα ολοκληρώσει τη στροφή στο κέντρο που είχε ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, ένα χρόνο πριν.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η “γραμμή” της Ν.Δ εάν κεντρώοι και μετριοπαθείς ψηφοφόροι στραφούν προς το ΣΥΡΙΖΑ (ή και στους ΑΝΕΛ) προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη μίας συμφωνίας. Ο κ.Σαμαράς έχει παρουσιάσει εαυτόν ως το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ- όμως αυτή η ρητορική προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τη ρήξη και ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα χάους, με τράπεζες κλειστές και στάση πληρωμών.

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά θέλουν να εμφανίζονται βέβαιοι πως η αρνητική για τη Ν.Δ δημοσκοπική εικόνα θα αλλάξει όταν έλθει η ώρα της κάλπης και τεθούν ισχυρά διλήμματα. Γνωρίζουν όμως πως δεύτερη ήττα θα χρεωθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ, ειδικά εάν το πρώτο νούμερο του ποσοστού του κόμματος είναι το ένα, δηλαδή εάν πέσει κάτω από 20%. Για αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, στο στενό περιβάλλον του κ.Σαμαρά αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ν.Δ να συνταχθεί με το “ναι” επί της αρχής στη συμφωνία με σκληρή κριτική στα επιμέρους σημεία, προκειμένου να μη διχαστεί το κόμμα λίγο πριν από πιθανές κάλπες. Έτσι κι αλλιώς έχει φροντίσει να μην τοποθετηθεί ξεκάθαρα, διαμηνύοντας ότι θα περιμένει να δει τη συμφωνία (και τις ισορροπίες με το κόμμα και την Ευρώπη).

Η συνεδρίαση πάντως χθες του διαγραμματειακού στη Συγγρού δεν είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία για εκλογές. Άλλωστε στην ηγεσία θεωρούν σχεδόν σίγουρες τις εκλογές, αλλά δεν έχουν προβεί προς το παρόν σε κάποιες κινήσεις προετοιμασίας- πέραν της άμυνας δια των δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος χθες αναρωτήθηκε τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός αν πάει σε εκλογές, “εντολή να πάει η χώρα στα βράχια ή συγχωροχάρτι;”

Εν τω μεταξύ η νέα εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη χθες στο Σκαϊ αποτέλεσε νέο μήνυμα επικείμενης αμφισβήτησης του κ.Σαμαρά, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε στο Βημα FM σε στυλ... μεταβατικού, κρατώντας ισορροπίες με όλες τις πλευρές του γαλάζιου εσωκομματικού παζλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Σαμαράς, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συμφωνία: Όλα τα σενάρια που εξετάζουν στη ΝΔ

Εκλογές και όχι συμφωνία βλέπει η Συγγρού

SHARE:

24Media Network