Μητσοτάκης- Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος, αφήνουν πίσω την ένταση του 2020

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος, αφήνουν πίσω την ένταση του 2020
Eurokinissi

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε θετικό κλίμα

Σε θετικό κλίμα παρά την αρχική αμηχανία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας (14/06) και μπορεί να μην επιφέρει θεαματική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά επέτρεψε να σπάσει ο πάγος μετα από 18 μήνες και να παραμείνουν τουλάχιστον “στον πάγο” τα καυτά θέματα όπως η ΑΟΖ.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και διήρκησε σχεδόν μία ώρα.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν από κοντά, αλλά για το πρώτο πραγματικό τετ α τετ, καθώς συνομίλησαν οι δυο τους, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι μόνοι που ήταν παρόντες ήταν οι δύο στενοί συνεργάτες των δύο ηγετών, η διευθύντρια του διπλωματικου γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικης προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, καθώς η τουρκική πλευρά ζήτησε να κάνει εκείνος τη μετάφραση στη συνάντηση. Η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, αλλά έθεσε ως όρο να ειναι παρουσα και η κ.Σουρανή, που κατέχει την αντίστοιχη θέση στο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που εξακολοθουν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση:

Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί το 2021 να επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους στο Αιγαίο.

Συμφωνήθηκε η πρόωθηση της θετικής ατζέντας 25 σημείων που είχαν συμφωνήσει Φραγκογιάννης – Ονάλ, κυρίως για εμπορικά και οικονομικα θέματα.

Διαπιστώθηκε ότι εξακολουθουν βέβαια να υπάρχουν οι διαφορές σε σειρά θεμάτων με κύριο την ΑΟΖ

Για το προσφυγικό, η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία με Τουρκία αλλά προσδοκά και ένα δείγμα καλής θέλησης, που θα μπορούσε να ήταν για παράδειγμα το να δεχθεί η γειτονική χώρα πίσω στο έδαφος της μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Ούτως ή άλλως βέβαια η Αθήνα είχε βάλει χαμηλά τον πήχυ και ουδείς ανέμενε κάποια συγκλονιστική εξέλιξη από αυτη τη συναντηση.

Ο κ. Μητσοτακης όμως ήθελε να θέσει εκ νεου τα όρια της Ελλάδας και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι παρόλο που μπορεί τα “μεγάλα” θέματα να μη λυθούν άμεσα, οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα πιο “χαμηλής πολιτικής” οπως η οικονομία και το περιβάλλον και πάντως να τεθούν οι βάσεις για να είναι αυτό το καλοκαίρι πιο ήρεμο σε σχέση με το περσινό.

Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24- 25 Ιουνίου, με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλωστε διαμηνύσει χθες:

«Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν © Dimitris Papamitsos

Ενώ σήμερα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα με τον οποιο συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για το συνυποσχετικό προσφυγής των δύο χωρών στη Χάγη για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών τους. Μία συμφωνία που η Αθήνα προβάλλει ως μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει πολλάκις τονίσει ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνομιλήσουν βάσει του διεθνούς δικαίου και αν δεν “τα βρουν”, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στη συνάντηση του δε στη συνέχεια με το Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζονσον, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο Κυπριακό και είχε διαμηνύσει εκ νέου στην Άγκυρα ότι διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο εντος του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι σε βάση δυο κρατων όπως ζητά η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

“Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μετα τη Σύνοδο συναντήθηκε και με τον Προεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποιο ήταν ιδιαιτερα… διαχυτικός νωρίτερα, την ώρα που οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν οτι δεν θα αποδεχθουν να παραμείνουν στην Τουρκία οι S-400.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποιο συζήτησε για Συρία και Λιβύη, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον κ. Τζόνσον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version