Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Με επίκεντρο την επίλυση και διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Τι αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το Προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και μετανάστες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, λίγες ώρες αφότου περίπου 1.000 πρόσφυγες κατευθύνθηκαν μαζικά από τον καταυλισμό της Ειδομένης προς το χωριό Χαμηλό, περνώντας από εκεί τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα συμμετείχαν: ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Η δήλωση Γ. Κυρίτση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου:

Σε εξέλιξη βρισκόταν σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Εγώ θα σας ενημερώσω κυρίως με αφορμή το σημερινό σοβαρό περιστατικό, στα σύνορα, στην Ειδομένη.

Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ.

Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα.

Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες, Τσίπρας, Μουζάλας
SHARE: