Σε κλοιό η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Σε κλοιό η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό
Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών,Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων,το ΕΠΑΜ καθώς και η Λαϊκή Ενότητα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η δεύτερη κρίσιμη ημέρα της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό αναμένεται να προσδιορίσει σε ένα βαθμό ακόμα και το χρόνο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει μια σαφή εικόνα για τα περιθώρια ελιγμών που αφήνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση

Τρία εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, φέρεται να έχει ήδη στο συρτάρι του ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τους θεσμούς.

Αν και από την κυβέρνηση αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους εντούτοις ο σχεδιασμός του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει ήδη προβλέψει «ψαλίδι» για τους συνταξιούχους με υψηλές αποδοχές ή κλιμακούμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, πάντως μιλώντας χθες το βράδυ «στον Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά πως βασική «κόκκινη γραμμή» εξακολουθεί να είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων και πως η κυβέρνηση ξεκινά την διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν χθες πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει το Μαξίμου σε μονομερείς ενέργειες αν η διαπραγμάτευση πέσει σε «τοίχο» εξηγώντας πως η λύση θα βρεθεί ακόμα και αν χρειαστεί η διαπραγμάτευση να τραβήξει ακόμα και τέσσερις εβδομάδες.

Ο φάκελος του ασφαλιστικού ανοίγει σήμερα στις 11 ενώ στις 7 το απόγευμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα δώσει τη σκυτάλη στον υπουργό ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη ο οποίος θα συζητήσει με τους θεσμούς τα «κόκκινα δάνεια». Σε όλες τις συναντήσεις το παρών θα δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν ούτε στιγμή με τον πρωθυπουργό να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους υπουργούς του. Το «πόκερ» μεταξύ Αθήνας – Θεσμών αναμένεται να είναι σκληρό, καθώς κανείς δεν πιστεύει πως μέχρι την Παρασκευή μπορεί να υπάρξει σύμπτωση απόψεων.

Το καλό σενάριο θα  ήταν οι θεσμοί να αποχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας έχοντας μια συνολική εικόνα των ελληνικών θέσεων γνωρίζοντας τα βήματα τα οποία μπορεί να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 για το αγροτικό ζήτημα, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις των αγροτών και των επαγγελματικών ομάδων, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη έτοιμη πρόταση με κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστημονικές ομάδες.

Όλα αυτά την ώρα που αγρότες έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών από τις 10 το πρωί σκληραίνοντας ακόμα πιο πολύ την στάση τους.

Σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου στις 12.15 μ.μ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος θα έχει την ευκαιρία να καλέσει για άλλη μια φορά τους αγρότες σε διάλογο με τη κυβέρνηση, αλλά και να επιτεθεί στη ΝΔ για την αδιάλλακτη στάση, που σύμφωνα με το Μαξίμου κρατά σε μια σειρά από ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα