Σε “στάση αναμονής” ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επικράτηση Ανδρουλάκη

Σε “στάση αναμονής” ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επικράτηση Ανδρουλάκη
Οι αναφορές του Ν.Ανδρουλάκη στην "δημοκρατική παράταξη" δεν φαίνεται να λένε από μόνες τους πολλά στην Κουμουνδούρου. Περιμένει να δεί τι σημαίνουν στην πράξη Eurokinissi

Την πρακτική που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ απέναντι στην δεξιά και τις απαντήσεις που θα δώσει σε καίρια κοινωνικά αιτήματα περιμένει η Κουμουνδούρου

Στάση αναμονής θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Γνώμονας η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εχθρούς στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς αφού κοινός αντίπαλος είναι η δεξιά. Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπουν» πως η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει ξεκινήσει το «παιχνίδι» της μετατροπής του ΚΙΝ.ΑΛ σε ανάχωμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινός εχθρός η Δεξία, έχει διαμηνύσει στο ΚΙΝ.ΑΛ ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφύγει να πάρει θέση στα κρίσιμα ερωτήματα της συγκυρίας, όπως προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει να ξεδιπλώσει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ την τακτική του ως κόμμα της αντιπολίτευσης και να αναδείξει την στρατηγική του και την ιδεολογική του τοποθέτηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αναφορές στην «δημοκρατική παράταξη» ή την «σοσιαλδημοκρατία» αλλά με την συμβολή στην δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην Δεξιά, ιδίως μάλιστα στην «δεξιά του Κ.Μητσοτάκη» που έχει σαφή νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι περιμένουν θέσεις σε προγραμματικό επίπεδο από την νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Ιδίως όσον αφορά προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο διάλογο. Όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πού έθεσε εκτός ΑΕΙ δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, και βέβαια την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ήδη σαφή σημάδια πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει πάλι να αξιοποιήσει το Κίνημα Αλλαγής ως «όπλο». Κυρίως μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν το αφήγημα της δυναμικής του ΚΙΝ.ΑΛ που «κόβει ψήφους» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα σενάριο που – όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου- διαψεύστηκε στις εκλογές του 2019, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% ενώ «τον ήθελαν» 8 με 9 μονάδες χαμηλότερα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μάλλον ο Κ.Μητσοτάκης πρέπει να ανησυχεί από τις εξελίξεις. Η φθορά της Ν.Δ – λένε- ολοένα μεγαλώνει και έτσι η κυβερνητική τακτική λειτουργεί ως «όχημα» μεταφοράς ψήφων της Ν.Δ στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα