‘Σφαγή’ ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού: Η μπέσα, η κεντροαριστερά και οι κληρονόμοι

‘Σφαγή’ ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού: Η μπέσα, η κεντροαριστερά και οι κληρονόμοι
The 2nd congress of The River party (To Potami) in Athens on Feb. 27 2016 / 2 , 27 2016 sooc

"Η κεντροαριστερά θέλει μπέσα" δήλωσε η Γεννηματά αφήνοντας υπόνοιες ότι το Ποτάμι φλερτάρει με ΝΔ, με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να απαντά με αιχμές, καρφώνοντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιθυμεί συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με τον περίφημο διάλογο για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου να βαλτώνει κατά τα φαινόμενα οριστικά, γεγονός για το οποίο τα δύο κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο.

Λάδι στη φωτιά έριξε εκ νέου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με συνέντευξη της στο Real FM, όπου δήλωσε “η κεντροαριστερά για να πετύχει χρειάζεται μπέσα”, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς το Ποτάμι για καθυστερήσεις και διγλωσσία με σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία.

“Από την πλευρά των προοδευτικών πολιτών βλέπω να υπάρχει μια δίψα και μια προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή  η παράταξη,  μας κοιτούν στα μάτια και περιμένουν αποτέλεσμα, περιμένουν έργο χειροπιαστό. Να φύγουμε από τα λόγια και από τις κουβέντες και τις διαβουλεύσεις. Από την άλλη μεριά βλέπω δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν καβγάδες στην κεντροαριστερά. Δεν υπάρχουν καβγάδες στην κεντροαριστερά”, είπε η κ.Γεννηματά.

“Πήρα μια πρωτοβουλία πριν από λίγους μήνες, αφού είδα ότι η δημοκρατική συμπαράταξη προχωρά και πατά σε ένα στέρεο έδαφος και δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του; Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει.Είναι ότι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε”, συνέχισε η πρόεδορς του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας αιχμηρά:

“Η κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα.”

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε επίσης ότι: “Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει” και υποστήριξε: “Εμείς έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πάρα πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις.  Δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές και σε ένα σωρό κουβέντες που έχουν ακουστεί δεξιά και αριστερά όλο αυτό το τελευταίο διάστημα. Γιατί το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό και αφορά τη χώρα. Δεν πρόκειται για προσωπικές φιλοδοξίες. Πρόκειται για εθνική ανάγκη.”

Απέδωσε έτσι στο Ποτάμι την ευθύνη για το ναυάγιο,  τονίζοντας: “Αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Και απέναντι και στα στελέχη του.”

Η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε στο πως εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά τη δική της οπτική και σκοπιά: “Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη που δούλεψαν στην Επιτροπή Διαλόγου τους προηγούμενους μήνες για να μπορέσει να υπάρξει ένα προγραμματικό πλαίσιο. Γιατί κανείς όταν ξεκινάει να συζητάει με άλλους όμορους χώρους, όπως πιστεύει, πρέπει να δει εάν υπάρχει πρώτα μια προγραμματική βάση στην οποία μπορεί να συμφωνήσει. Και δεν μπήκαμε στη μέση όλοι εμείς για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα. Αφήσαμε τους ανθρώπους του χώρου να συζητήσουν και κατέληξαν. Και από τον Ιούλιο περιμένουμε να δούμε τις διαδικαστικές απόψεις του Ποταμιού. Και χθες είδαμε μια ανοιχτή επιστολή που λέει άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις για τον ελληνικό λαό.”

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας: “Και το θέμα δεν είναι τι προσωπική φιλοδοξία έχει ο καθένας εδώ πέρα να ικανοποιήσει. Είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες που ψάχνουν από κάποιον να πιαστούν, να ξαναβρούν αυτή την ελπίδα που ποδοπατήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ.                   

Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε ποιοι είμαστε. Όσοι είναι μαζί μας προχωράμε. Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Προχωράμε. Δείτε το συμβολισμό της κοινής συνεδρίασης που έχουμε αύριο  για πρώτη φορά των συλλογικών οργάνων όλων όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.”

Άμεση και μάλλον οργισμένη ήταν η απάντηση του Ποταμιού δια του γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη, ο οποίος κατηγόρησε την κ.Γεννηματά για λογική κληρονόμου, υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να λειτουργήσει με μηχανισμούς και έχει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

“Για να μην παραφρονήσουμε εντελώς! Το Ποτάμι χθες επανέλαβε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο «ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα». Όχι με στημένες κάλπες, όχι με σημαδεμένα χαρτιά αλλά με ανοιχτές διαδικασίες. Και επειδή η κυρία Γεννηματά αρέσκεται στις αναβολές, προτείναμε να ξεκινήσει η διαδικασία με κοινή συνέντευξη τύπου την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου. Τι πιο σαφές; Προφανώς όμως η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση”, υποστήριξε ο κ.Αβραμίδης.

“Μια ανοιχτή διαδικασία σαν και αυτή που προτείνει το Ποτάμι, θα είναι το έναυσμα για να επιστρέψουν στη δράση δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον παλαιοκομματισμό και τη μιζέρια”, πρόσθεσε ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού, καταλήγοντας σε εξίσου σκληρό ύφος:

“Όπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της – κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – προσδοκούν συνεργασίες με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ». Και ενοχλήθηκαν που στην ανοιχτή επιστολή μας ήμασταν ξεκάθαροι. Το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές. Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι επιλογή για τους πολίτες που πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Όμως όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συζητηθούν στην «προεκλογική περίοδο» για την εκλογή του νέου αρχηγού και να αποφασιστούν από το συνέδριο που θα συγκληθεί. Όσοι τορπιλίζουν το διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε. Οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι.”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα