Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία μέσω Βερολίνου – Στο τραπέζι οι κυρώσεις

Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία μέσω Βερολίνου – Στο τραπέζι οι κυρώσεις
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιοζεπ Μπορελ AP

Την Παρασκευή αναμένεται νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. "Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις" ήταν το μήνυμα του Ζοζέπ Μπορέλ.

Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις είναι το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Άγκυρα.

“Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας”.

Μπορέλ: Επί τάπητος οι κυρώσεις

“Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις”, ανέφερε άλλωστε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

“Θα συζητήσουμε για πολύ σημαντικά ζητήματα σήμερα όπως, η Λευκορώσια και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αναμένουν τι είδους αποφάσεις θα προτείνουμε για τις κυρώσεις. Θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις. Όπως γνωρίζετε είναι μια άτυπη σύνοδος δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Νομίζω πως η συζήτηση θα είναι σημαντική, γιατί το επίπεδο των κυρώσεων και το ποιους θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πλήρως”, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ όπως μεταδίδει το Euronews.

Μαας: “Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση”

Προσερχόμενος στην σύνοδο, ο ύπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, εξέφρασε από τη δική του μεριά την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως “ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα, ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα παρακολουθούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προς τα που θα κινηθούν τα πλοία και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση”.

Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να παρουσιασθούν και οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο Εκπρόσωπος Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δίχως όμως να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη.

Για το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν σήμερα το πρωί και η Καγκελάριος Μέρκελ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. Και οι δύο δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο, αναμένεται αύριο Παρασκευή, νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα