Σήμερα η κατάθεση της πρότασης για παράταση από την κυβέρνηση

Σήμερα η κατάθεση της πρότασης για παράταση από την κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ευρωκίνηση

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στην κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο να καταθέτει το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης

Η Ελληνική πρόταση θα βρεθεί στο σημερινό Euroworking Group, όπου οι τεχνοκράτες των κρατών μελών θα ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Παρασκευής να δώσει την τελική λύση. Δεν αποκλείεται, σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, να ζητηθεί να πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με την πρόταση αυτή η Ελληνική κυβέρνηση ζητά επέκταση (extension) της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες από τη στιγμή που θα λήξει η παράταση που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάτι τέτοιο επιτευχθεί η Ελλάδα θα πάει έως το τέλος Αυγούστου, διάστημα όπου περιλαμβάνονται και τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά την προεδρική εκλογή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται από την Αθήνα, μια συμβιβαστική πρόταση βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία κινείται μεταξύ του κειμένου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του κειμένου του Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο κείμενο υπάρχει μια συμβιβαστική διατύπωση που έχει μπει ως πρόταση στο τραπέζι και που ενδεχομένως θα μπορούσε να άρει τη διαφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Η νέα φράση είναι masterfinancial assistance facility agreement (κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης) που θα αντικαταστήσει τη δανειακή σύμβαση ή το πρόγραμμα μνημόνιο.

Στην ουσία είναι σαν να ζητείται επέκταση της χρηματοπιστωτικής συμφωνίας και όχι επέκταση της δανειακής σύμβασης η οποία φαίνεται πως ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους.

Με αφορμή και αυτή την πρόταση υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το αίτημα παράτασης αφού ανταλλάσσονται κείμενα μέσω emails από τις δυο πλευρές. Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύεται από κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα των εταίρων.

Την ίδια στιγμή πάντως η εξεύρεση λύσης εξακολουθεί να φαντάζει δύσκολη από τη στιγμή που Βρυξέλλες και Βερολίνο τονίζουν πως η παράταση που ζητά η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφορά στη δανειακή σύμβαση, αλλά και στο μνημόνιο που τη συνοδεύει.

Σε απάντηση όλων όσων έχουν ακουστεί είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος: «Είναι αμοιβαία συμφέρουσα λύση να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, αλλιώς θα είναι τρισμέγιστη ήττα για το project Ευρώπη».

Σε περίπτωση, πάντως που δεν βρεθεί συμφωνία η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα