Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Στον εισαγγελέα και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Στον εισαγγελέα και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Εκδήλωση στη Βουλή στη μνήμη του Γρ.Λαμπράκη και του Γ.Τσαρουχά// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Επιστολές του υφυπουργού Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλου και του πρώην υπαρχηγού Αεροπορίας Γ. Νταβρή προς του τότε πρωθυπουργό, εισαγγελέα και αρχηγό ΓΕΕΘΑ που "ανάβουν φωτιές". Υπόλογος και ο Β. Μεϊμαράκης

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε προχθές ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος μια υπόθεση στο βάθος της οποίας βρίσκεται όγκος καταγγελιών κατά του τότε υπουργού Άμυνα, σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τρεις λόγους:

* Διότι η υπόθεση αφορά και τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαχείριση αμυντικών συστημάτων του υπουργείου.

*Διότι στην υπόθεση που πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλων και επιτιθέμενος είναι ο πρώην υπαρχηγός Αεροπορίας και σημερινός βουλευτής Γιώργος Νταβρής.

*Διότι ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και στο παρελθόν υφυπουργός Άμυνας και είχε στείλει παρόμοια υπόθεση στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή με βαρύτατο περιεχόμενο για τη διαχείριση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Μεϊμαράκη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα έγγραφα που στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Λαμπρόπουλος περιλαμβάνονται: α) επιστολές του βουλευτή Νταβρή με σκληρότατο περιεχόμενο και για τον κ. Μεϊμαράκη και για την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, β) πρακτικά της Βουλής στα οποία επίσης υπάρχουν τέτοιες βαριές καταγγελίες από τον κ. Νταβρή αλλά και άλλους πολιτικούς.

Στις επιστολές αυτές ο κ. Νταβρής αναφέρεται σε σκάνδαλα στα εξοπλιστικά αλλά και σε εγκληματική διαχείριση αμυντικών μυστικών πριν και μετά τον ηρωικό θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 28 Αυγούστου 2014 ο κ. Νταβρής προκάλεσε τον υφυπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο με επιστολή του στην οποία “εξεβίαζε” με το δίλημμα “είτε εγώ ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τόσο υψηλή θέση και με κομματική ταυτότητα της ΝΔ λέω ψέματα για ύπαρξη σκανδάλων και πρέπει να πάω στον εισαγγελέα, είτε αυτά που λέω είναι αλήθεια και είστε επίορκοι και δεν τα στέλνετε στον εισαγγελέα κάνοντας παράλληλα έρευνα”.

Ο κ. Νταβρής στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται σε “αντισταθμιστικά αμαρτήματα”. Είναι τα περίφημα “αντισταθμιστικά ωφελήματα”. Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Χατζηλάμπρου καταγγέλλει ότι στους πίνακες που έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα έχουν εξαφανιστεί περίπου 210 εκατ. ευρώ από τα “αντισταθμιστικά αμαρτήματα” που προβλέπονται σε 85 συμβάσεις οι οποίες στοίχισαν στο ελληνικό κράτος το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το τρικ για να μη στοιχειοθετούνται τα αμαρτήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις και οι πληροφορίες για αυτές “απόρρητες” με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μάθουν οι εταιρείες τα μυστικά των αντιπάλων τους.

Μαζί με τα απόρρητα των εταιρειών όμως, όπως είναι φανερό από τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, καταβάλλεται προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί γιατί δεν έγιναν αντισταθμιστικά που προέβλεπαν οι συμβάσεις και ποιοι “τσέπωσαν” τα 210 εκατ. ευρώ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάμπρου: “Ζητήσαμε έναν κατάλογο που αφορά τις ληγμένες συμβάσεις που αφορούν στα αντισταθμιστικά ωφελήματα για αυτό καταθέσαμε καταρχήν έναν δικό σας πίνακα που τότε λέγατε ότι τα ληγμένα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι 300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το 2014 τα 300 εκατ. εμφανίζονται είναι 90 εκατ. και αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη… Ποιες διευθύνσεις έγιναν στα 4 αυτά χρόνια και σε ποια νομιμοποιητική βάση; Με ποιο τρόπο τα 300 εκατ έγιναν τώρα 90 εκατ; Το 2010 φτιάξατε νόμο ακριβώς για να τακτοποιηθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που είχαν λήξει και σέρνονταν από το 2001 και το 2003. Παρότι φτιάξατε το νόμο δεν έγινε τίποτα γιατί δεν μπήκαν υπογραφές. Και σας ρωτώ, ποια ήταν η εξέλιξη;”.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Βουλή ο υπηρεσιακός βοηθός του υφυπουργού κ. Λαμπρόπουλου και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα θέματα θα σταλούν στον εισαγγελέα γιατί οι ευθύνες παραμένουν ακέραιες για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς δεν υπήρξαν εγγυητικές επιστολές για όλες τις συμβάσεις και συνέδεσε ευθέως στα πρακτικά της Βουλής ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση της εταιρείας ΣΟΝΑΚ.

Αυτά τα πρακτικά πήγαν με την επιστολή Λαμπρόπουλου, την οποία αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι συνδέεται αυτή η υπόθεση με την ήδη διενεργούμενη από τη δικαιοσύνη έρευνα γα την υπόθεση ΣΟΝΑΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα πρακτικά λοιπόν της Βουλής οι υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί και έχει υποστεί ζημιά το Δημόσιο αλλά αποκαλύπτονται και άλλες περιπτώσεις που θα ερευνηθούν, όπως αυτή με την υπερκοστολόγηση του νοσοκομείου 251 της Αεροπορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα