Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταδίκη από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου - Παραδοχή για "διαδεδομένες πρακτικές"

Η Ρομπέρτα Μέτσολα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Ρομπέρτα Μέτσολα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Τη μεγάλη της ανησυχία για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών κι άλλων πολιτών στην Ελλάδα εκφράζει η Ρομπέρτα Μετσόλα, με απαντητική της επιστολή στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Λίγες ώρες μετά την επίσημη τοποθέτηση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, μέσω του αντιπροσώπου της σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές, έρχεται και η αναλυτική απάντησή της σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε απευθύνει προσωπική επιστολή τόσο προς την ίδια, όσο και προς τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, την 1 Αυγούστου 2022.

Απαντώντας στην πρωτοβουλία αυτή του Έλληνα Αντιπροέδρου και σε συνέχεια  του σκανδαλώδους ζητήματος των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η Πρόεδρος του ΕΚ καταδικάζει εμφατικά "τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές".

Στην επιστολή της, η κα Μετσόλα, αναφέρει ότι "το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας" κατά την οποία εξακριβώθηκε απόπειρα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και ότι "σκοπεύει να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το ΚοινοβούλιοΗ Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια", όπως έχουν ζητήσει η ευρωομάδα της Αριστεράς και κατόπιν και οι Ευρωσοσιαλιστές.

Τέλος, η Πρόεδρος Μετσόλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ειδική εξεταστική επιτροπή (PEGA) που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα συμβάλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών", τις οποίες αναφέρει στην αρχική του επιστολή ο Δημ. Παπαδημούλης και, οι οποίες, η Πρόεδρος αναγνωρίζει ότι "σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες".

Αναφερόμενος στην γραπτή και κατ’ ιδίαν επικοινωνία, που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Μετά τη σαφή και κατηγορηματική απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στην επιστολή και τις προτάσεις μου, αναμένω με ενδιαφέρον από την ευρωομάδα του ΕΛΚ να τερματίσει την αιδήμονα σιωπή που τηρεί εβδομάδες τώρα και να στηρίξει την πρότασή μας:

1. Να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο

2. Να οργανωθεί διακομματική αποστολή της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου και ελληνικών αρχών, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου".

Σημειώνεται πως η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι στην πολιτική "οικογένεια" του ΕΛΚ, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης καλεί και την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία μετέχει η Νέα Δημοκρατία, να στηρίξει την πρόταση να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και να οργανωθεί αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Σώματος στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρωβουλής και των ελληνικών αρχών για τη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Eυρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator. Τη Τετάρτη, μέσω του Politico, εκπρόσωπος της κ. Μετσόλα ανέφερε πως η αρμόδια επιτροπή "έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της Προέδρου να διεξαγάγει μια ενδελεχή έρευνα για τους ισχυρισμούς, και θα συμβάλει στις προσπάθειες να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες πρακτικές". Παράλληλα, προωθούνται ενέργειες ώστε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να έχουν "επαρκή προστασία και βοήθεια απέναντι στη χρήση των spyware προγραμμάτων".

Να αναφερθεί εδώ πως η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Iratxe García Pérez, ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση που έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας μάλιστα στα τέλη Αυγούστου σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Με τη πρόταση αυτή συμφωνεί και η ευρωομάδα της Αριστεράς που ζητά και εκείνη από τη δική της μεριά να συζητηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, αναμένει από τους Πρασίνους και το Renew Europe να στηρίξουν το αίτημα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ερωτηθείσα σχετικά, είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτη" κάθε απόπειρα πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή προς τον κ. Παπαδημούλη, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

"Αγαπητέ κε Παπαδημούλη,

Αγαπητέ Δημήτρη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.

Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι - εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών αρχών - το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.

Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια.

Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μετσόλα"

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υποκλοπές, Predator, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση, Νίκος Ανδρουλάκης
SHARE:

24Media Network