Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ Μητσοτάκη προς Τσίπρα

Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ Μητσοτάκη προς Τσίπρα
First parliamentary group meeting of New Democracy with the new party president Kyriakos Mitsotakis, at Greek Parliament in Athens, Greece on January 14, 2016. / , 14 2016. SOOC

Το «μενού» της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Τσίπρα. Καμία εμπιστοσύνη και συναίνεση από τη ΝΔ το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό. Σε ποιο πεδίο μπορούν να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Εθιμοτυπική» χαρακτηρίζουν τη συνάντηση που θα έχει στο μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρωθυπουργό σε μια σαφή προσπάθεια από τη Λεωφόρο Συγγρού να υποβαθμίσουν το πρώτο τετ α τετ σήμερα το μεσημέρι που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα την ανησυχία της ΝΔ για την πορεία της χώρας από την πολιτική της κυβέρνησης, θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να παράσχει αλά καρτ συναίνεση στην κυβέρνηση και θα τονίσει προς τον πρωθυπουργό ότι το μόνο πεδίο στο οποίο μπορεί να αναζητηθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ είναι η προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ουσιαστικά ενόψει αυτής της συνάντησης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να στείλει το μήνυμα του κάθετου διαχωρισμού από την κυβέρνηση και την πολιτική της ειδικότερα δε ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού στη βουλή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να μπει σε συγκεκριμένη συζήτηση επί ειδικών θεμάτων που ενδεχομένως επιχειρήσει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτικής γραφής δόθηκαν χτες στη βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια που προανήγγειλε την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στις αλλαγές της σύνθεσης του ΕΣΡ. Ουσιαστικά η ΝΔ αντιδρά με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με αιχμή τις νέες άδειες και τους όρους του διαγωνισμού.

Ουσιαστικά στη ΝΔ έχει ξεκινήσει προσπάθεια να διαμορφώσει τη δική της ατζέντα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ατζέντα και την προσπάθεια πίεσης που θα επιχειρήσει να ασκήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα με τη στάση του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν τον εμπιστεύεται, ειδικά σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και στο πλαίσιο αυτό πηγές της Συγγρού επισημαίνουν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών επί συγκεκριμένων ζητημάτων θα γίνεται δημοσίως και πρώτα απ’ όλα στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αναμένεται να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή που ζήτησε η κυβέρνηση για το θέμα. Στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση, η καταρχήν αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητική, με πηγές της ΝΔ να χαρακτηρίζουν τυχόν κυβερνητική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα «άκαιρη», επισημαίνοντας ότι το θέμα του εκλογικού νόμου μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος.

Εξίσου εθιμοτυπική είναι η συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Τετάρτη. Ωστόσο οι συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ με το Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της παρούσας συγκυρίας και των ανακατατάξεων που δρομολογούνται σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μετά την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το ίδιο εθιμοτυπικές. Πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν να τονίζουν ότι οι επαφές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων καθηκόντων του προέδρου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν σημαίνουν τίποτα περισσότερο. 

Φωτογραφία sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα