Σκοπιανό και Novartis στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σκοπιανό και Novartis στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Στγμιτόυπο από την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για το 2018,με θέμα το Σκοπιανό με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την τελευταία αξιολόγηση,Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί το όργανο με στόχο τον καλύτερο συντονισμό κυβέρνησης-κόμματος ενόψει των μετώπων που ανοίγουν για το Μαξίμου

Τα επόμενα βήματα στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Novartis, αλλά και τα νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό το Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα διαβουλευθεί με τα ανώτατα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που μετέχουν στο εν λόγω όργανο για την νέα παράμετρο που έχει εισέλθει από χθες στο πολιτικό σκηνικό: δηλαδή, την υπόθεση Novartis, που έχει ήδη ανεβάσει το θερμόμετρο κατακόρυφα –αν σκεφτεί κανείς ότι χθες, το Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε συντονισμένα πυρά από την ΝΔ, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, πριν καν η δικογραφία αφιχθεί στη Βουλή. Οι κατηγορίες που αντηλλάγησαν ήταν εξαιρετικά βαριές, με τον Αντώνη Σαμαρά, μάλιστα, να ανακοινώνει την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του «ετοιμόρροπου Τσίπρα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και όλους τους «θιγόμενους» και εμπλεκόμενους να κάνουν λόγο για «σκευωρία» και να «δείχνουν» την κυβέρνηση για «στημένη» υπόθεση.

Δεν κάνει πίσω

Πάντως, όπως αναμενόταν, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις –πριν καν γίνει γνωστό επισήμως το περιεχόμενο της δικογραφίας…- ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, ούτε να ρίξει τους τόνους. Μάλιστα, χθες, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Πάτρα, περιέγραψε την έννοια του πατριωτισμού σε αντιδιαστολή με την πατριδοκαπηλία, επιχειρώντας να συνδέσει τις «γαλάζιες» αντιδράσεις στο Μακεδονικό με δύσοσμες υποθέσεις φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και υποψίας μαύρου χρήματος. «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας, της διαφθοράς», επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει με τον ίδιο… «φωτογραφικό» τρόπο: «είναι εγκληματικά υποκριτικό πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

Διαχωριστική γραμμή

Άλλωστε, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η  κυβέρνηση επιμένει στην προβολή της υπόθεσης Novartis πριν καν σιγουρευθεί ότι η δικογραφία οδηγεί σε «δεμένες» κατηγορίες είναι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να υπενθυμίσει, για μία ακόμη φορά στην κοινωνία ότι ακόμη και στο ασφυκτικό καθεστώς των Μνημονίων, δεν είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ίδιες. «Και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις», παραδέχθηκε, για να προσθέσει με νόημα: «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό κι από τον ξάστερο ουρανό». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα, όλοι μας, είναι να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

Γέφυρες Αθήνας-Σκοπίων

Εντωμεταξύ, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, πολλώ δε μάλλον μετά την χθεσινή άμεση «ανταπόκριση» της γειτονικής χώρας σε όσα είχαν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ επισημοποίησε την μετονομασία του αεροδρομίου «Αλέξανδρος ο Μέγας» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και της εθνικής οδού «Αλεξάνδρου του Μακεδόνα» σε «Λεωφόρο  Φιλίας», όπως ακριβώς είχε συνομολογήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας εμπράκτως διάθεση απόκρουσης του αλυτρωτισμού. Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο euronews, είχε στείλει μήνυμα «διευκόλυνσης» στην πΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει μεν την απαραίτητη πλειοψηφία για αλλαγή του Συντάγματος, ωστόσο μπορεί να συνομολογήσει με την Ελλάδα μία διεθνή συμφωνία-πακέτο –απ’ αυτές που υπερισχύουν του Συντάγματος. Μ’ άλλα λόγια, έκλεισε το μάτι στην άλλη πλευρά ότι η συνταγματική αναθεώρηση τίθεται μεν ως προαπαιτούμενο, αλλά όχι «με το καλημέρα», αλλά στο τέλος ενός δρόμου δεσμεύσεων που θα αναλάβει η γειτονική χώρα για να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και, αργότερα, στην Ε.Ε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα