Σκρέκας: Η κυβέρνηση σπρώχνει τη ΔΕΗ σε μπλακ άουτ

Σκρέκας: Η κυβέρνηση σπρώχνει τη ΔΕΗ σε μπλακ άουτ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ // Στιγμιότυπο από κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014..(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την αντίδραση της ΝΔ προκαλεί η άρνηση Σταθάκη να προσέλθει στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης και γενικότερα οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της ΔΕΗ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας

“H κυβέρνηση σπρώχνει τη Δ.Ε.Η. στην απαξίωση, στην κατάρρευση και στο μπλακ αουτ. Επιλέγει το σκοτάδι”, υποστήριξε ο κ.Σκρέκας.

Σημείωσε ότι: “Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης απαγορεύει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να προσέλθει και να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. Ο πρώην αρμόδιος κ. Σκουρλέτης μιλά για “στημένο διαγωνισμό” και βαποράκια συμφερόντων”, καταλήγοντας: “Ας καταλάβουν ότι, θέλουν – δεν θέλουν, θα δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, στη Βουλή αλλά και στη Δικαιοσύνη. Και ας συνέλθουν, πριν σύρουν τη Δ.Ε.Η. στη χρεοκοπία και τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια».

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε καλέσει τον κ. Παναγιωτάκη «να ενημερώσει για τις αρνητικές εξελίξεις που οδηγούν στην απαξίωση της ΔΕΗ και φέρνουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Στο κείμενό της η ΝΔ καλούσε μάλιστα τον επικεφαλής της ΔΕΗ «να ενημερώσει για τη διερεύνηση των ευθυνών, που υπάρχουν σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο».

O αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης όμως απέρριψε ως ουσιαστικά αλλά και τυπικά απαράδεκτο το αίτημα της ΝΔ που μιλά για ποινικές ευθύνες στο θέμα, αλλά προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα παράχει σύντομα ενημέρωση στη Βουλή για το θέμα.

Η ΝΔ έχει αναγάγει το θέμα της ΔΕΗ σε μία από τις αντιπολιτευτικές της αιχμές.

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο κ.Σκρέκας είχαν παρουσιάσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενέργεια, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η πώληση ή παραχώρηση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, καθώς και επαναφορά του μοντέλου των ιδιωτικοποιήσεων κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τη συμφωνία με την τρόικα για τη βίαιη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ όσο και για τη διαπραγματευτική τακτική: “Είναι λανθασμένη η τακτική καθώς θα μπορούσε να ανταλλάξει τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια με ελαφρύτερο πακέτο στα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση κάνει πιο βαρύ τον λογαριασμό για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά και για φορολογούμενους και συνταξιούχους”, είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είχε στη συνέχεια κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση «συμφώνησε με την τρόικα στον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, δεν έκανε τίποτα για να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι η ΔΕΗ έχασε ένα τεράστιο μέρος της αξίας της. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα από αυτό. Είναι υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους της επιχείρησης και στις οικογένειές τους, στους εκατοντάδες προμηθευτές, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το “φέσι” της Κυβέρνησης στη ΔΕΗ, που αποτιμάται σε πολλά δις ευρώ» σημείωνε, καταλήγοντας: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ας μην αμφιβάλλουν οι εμπλεκόμενοι πως οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα