Σοφία Μπεκατώρου: Δεν ισχύει η φράση Μητσοτάκη ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν ισχύει η φράση Μητσοτάκη ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική
Η Σοφία Μπεκατώρου στην επιτροπή Ισότητας της Βουλής eurokinissi

Η Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας σε συνδρίαση της Επιτροπής Ισότητας στη Βουλή, αμφισβήτησε τα μέτρα που λαμβάνονται για την παρενόχληση. Τόνισε πως οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης παραμένουν μειοψηφία.

Αιχμηρή εμφανίστηκε σήμερα στην Βουλή η Σοφία Μπεκατώρου, η ολυμπιονίκης που με τις καταγγελίες της οδήγησε στην έκρηξη του ελληνικού #metoo. Τοποθετούμενη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας για το ζήτημα της παρενόχλησης στον αθλητισμό εκτίμησε ως ανεπαρκή τα μέτρα που προωθούνται από τον αρμόδιο υφυπουργό  Λευτέρη Αυγενάκη. Τόνισε ότι νομοθετεί για το θέμα μία Βουλή στην οποία οι γυναίκες είναι μειοψηφία ενώ διαφώνησε με την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ολυμπιονίκης «βρισκόμαστε εδώ και παρουσιάζουμε κάποια προγράμματα σαν να λυθεί το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί, διότι πολύ απλά – θα μιλήσω αρχικά για τις γυναίκες και τους άντρες, γιατί δεν είναι τα μοναδικά φύλα – αλλά οι γυναίκες δεν βρίσκονται με τον ίδιο αριθμό για παράδειγμα μέσα στο Κοινοβούλιο όπως οι άντρες. Δεν βρίσκονται με τον ίδιο αριθμό μέσα στα συμβούλια, σε διοικητικές θέσεις σε θέσεις ευθύνης». Πρόσθεσε πως «συζητάμε για ισότητα των φύλων και βλέπουμε μόνο το ανδρικό φύλο να επικρατεί συνήθως στις θέσεις ευθύνης. Μιλάμε για τους νόμους που δημιουργούνται από άνδρες για όλα τα υπόλοιπα φύλα. Δεν υπάρχει λοιπόν εκπροσώπηση».

Μάλιστα στην συνέχεια η Σοφία Μπεκατώρου σχολίασε αρνητικά μια παλιότερη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην εκπομπή Hard Talk του BBC πως οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Όπως είπε η Σοφία Μπεκατώρου «αυτό που νομίζω ότι είναι απαραίτητο είναι να τονίσουμε το πρόβλημα αυτό και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη νομοθεσία μας και να εφαρμόσουμε 100% την ισότητα των φύλων. Θα μου πείτε: δεν υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική; Το είπε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν γυναίκες που δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για να ασχοληθούν οι γυναίκες, το καταλαβαίνω. Ότι δεν μας ενδιαφέρει, δεν το πιστεύω. Θέλουμε, λοιπόν, ευκαιρίες οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούμε σε όλες τις θέσεις. Να υπάρχει υποστήριξη, όχι εκφοβισμός, γιατί πολλές φορές εκπαιδεύουμε, αλλά μετά λέμε αν τολμήσεις να μιλήσεις όμως, εάν δεν τα πεις έτσι όπως τα λέω εγώ, θα φύγεις. Θέλουμε, λοιπόν, την ελευθερία του λόγου και το χώρο να μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα φύλα και να μπορέσουν να συνυπάρχουν. Μόνο τότε, μέσα από την εκπαίδευση και το σχολείο, τα παιδιά θα μπορέσουν να σέβονται ο ένας τον άλλον και αργότερα όταν θα έχουμε δημιουργήσει τους κώδικες συμπεριφοράς, όταν θα έχουμε δημιουργήσει τα προγράμματα, θα μπορούμε πράγματι να τα ακολουθήσουμε».

Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί στην επιτροπή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα που εφαρμόζονται για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ανέφερε ότι «προχωρήσαμε στο Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού, helpdesk, δημιουργούμε υπηρεσία, η οποία  υποδέχεται ήδη αιτήματα και ερωτήματα αθλητών, αθλητικών φορέων και γενικότερα του κοινού». Επίσης μίλησε για τον αθλητισμό συνήγορο ως «θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ της αθλητικής οικογένειας, δηλαδή αθλητές, γονείς ανήλικων αθλητών, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, αθλητικοί φορείς και  της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν σε απρεπή συμπεριφορά, κατάχρηση εξουσίας και φαινόμενα κακοδιοίκησης στο αθλητικό οικοδόμημα». Τέλος αναφέρθηκε στην «Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων. Έχει ήδη ανακοινωθεί η γραμμή SOS 15900, που  λειτουργεί για  τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας, που πρόκειται να υπογράψουμε το αμέσως  επόμενο διάστημα, θα ενισχυθεί η εν λόγω γραμμή, προκειμένου να υποστηρίξει και τους αθλητές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα