Στα χαρακώματα κυβέρνηση και συνδικαλιστές για τη “μικρή ΔΕΗ”

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και συνδικαλιστές για τη “μικρή ΔΕΗ”
ΟΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν υποχωρεί, η ΔΑΚΕ αντιδρά

Της Βίκυς Σαμαρά

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και συνδικαλιστές για τη “μικρή ΔΕΗ”, η οποία παρά τη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων οδεύει μετ εμποδίων προς ψήφιση στη Βουλή.

Το Μαξίμου ξαναφορά το προσωπείο του “σκληρού μεταρρυθμιστή” και διαμηνύει πως οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν τίθενται υπό την έγκριση των συνδικαλιστών, την ώρα που στο χορό των αντιδράσεων μπαίνει και η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ με μία σκληρή ανακοίνωση κατά της προωθούμενης αποκρατικοποίησης, δηλώνοντας πως θα στηρίξει τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκει όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης έναντι των συνδικαλιστών, ο διαγκωνισμός των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ποιος διαθέτει τη μεγαλύτερη “κοινωνική ευαισθησία”. Το Μαξίμου από τη μία θέλει να δείξει πυγμή απέναντι στους συνδικαλιστές καθώς εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία κερδίζει από την πολεμική κατά των “συντεχνιών”. Από την άλλη ενοχλείται από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υποδαυλίζει με τη στάση του τα αιτήματα συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων κυρίως του δημοσίου τομέα, καθώς παρά την κεντρική “γραμμή” για τήρηση στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας, στη λογική αυτή παρασύρονται και οι γαλάζιοι υπουργοί και βουλευτές.

Τις πολιτικές ανησυχίες του Μαξίμου επιτείνει το γεγονός ότι η ΔΕΗ έρχεται να προστεθεί στο χορό των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ για τη διαθεσιμότητα και ενώ τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού ενδέχεται να ανοίξουν νέα μέτωπα με τους φαρμακοποιούς και τις λαϊκές αγορές.

Η κυβέρνηση πάντως μέχρι στιγμής για τη διαχείριση των καυτών προαπαιτούμενων και μνημονιακών υποχρεώσεων εφαρμόζει τη στρατηγική “μια στο μεταρρυθμιστικό καρφί και μια στο λαϊκό πέταλο”, προχωρώντας σε κινήσεις που μπορεί να παρουσιάσει ως επιμέρους υποχωρήσεις, αλλά βάζοντας κόκκινες γραμμές για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τις οποίες δεν μπορεί να κάνει πίσω εκ των πραγμάτων.

Αντίστοιχη τακτική θα εφαρμοστεί και απέναντι στους βουλευτές, όπως έδειξε η απόσυρση δύο κεφαλαίων από το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό χθες, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτή της Ν.Δ Γιώργου Βλάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα