Στα χέρια Τσίπρα η λύση για τα σκουπίδια

Στα χέρια Τσίπρα η λύση για τα σκουπίδια

Την τελευταία προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης και την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής πρότασης που θα γεφυρώνει το χάσμα κυβέρνησης - ΠΟΕ-ΟΤΑ καταβάλει ο πρωθυπουργός

Σε πρωθυπουργική παρέμβαση ώστε η κατάσταση να μην φτάσει στο απροχώρητο οδηγήθηκε χθες το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συζητήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών επισωρεύονται σε μεγάλες πόλεις, αποτελώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Παρέμβαση Τσίπρα

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε αργά χθες το απόγευμα και αφότου είχε διαπιστωθεί ότι η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη δεν ήταν δυνατή να μεταπείσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και του Μεγάρου Μαξίμου έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες, προκειμένου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ μία πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Κι αυτό διότι, σε διαφορετική περίπτωση, δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα έμπαινε στο κάδρο της κρίσης, αφού τότε θα χρεωνόταν τους αλυσιτελείς χειρισμούς, οι οποίοι ως τώρα παραμένουν σε επίπεδο αρμόδιου υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου , λίγο μετά τις 10 το πρωί, έπειτα από την χθεσινή πρόσκληση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες το πρωθυπουργικό γραφείο, το διάβημα Τσίπρα δεν έχει ως στόχο μόνο την εκτόνωση της κρίσης για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών ενόψει του καύσωνα που αναμένεται στην Αθήνα. Πέραν αυτής της αυτονόητης ανάγκης να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία από τους σωρούς σκουπιδιών, το Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ότι η συνάντηση διεξάγεται με στόχο και να βρεθεί μία λύση στα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων

Σε κάθε περίπτωση, χθες η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προκειμένου να μιλήσει κοινή γλώσσα με την ΠΟΕ ΟΤΑ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία απαλύνεται το οξύ πρόβλημα: συγκεκριμένα, βάσει της τροπολογίας Σκουρλέτη προβλέπεται ενισχυμένη μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων και συμβασιούχων για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας από τα 45 στα 50 έτη. Επίσης, προκηρύσσονται 2.500 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και προβλέπεται ανανέωση υπαρχουσών συμβάσεων ως τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή έως ότου αναρτηθούν οι πίνακες με τους οριστικώς επιτυχόντες.

Σημειωτέον ότι χθες βράδυ, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο Πάνος Σκουρλέτης υπερασπίστηκε την ενισχυμένη μοριοδότηση διαβεβαιώνοντας πως «δεν πρόκειται για κλειστό διαγωνισμό» -αφού κάτι τέτοιο μάλλον θα είχε συνταγματικά «θέματα»…- ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί εκ νέου η τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. Και αν εξαρτάται από κάτι το αν θα αλλάξει το περιεχόμενό της ή όχι, αυτό είναι η έκβαση της σημερινής συζήτησης μεταξύ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Φωτογραφία: sooc.photos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα