Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αναπτυξιακό σχέδιο και απλή αναλογική

Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αναπτυξιακό σχέδιο και απλή αναλογική
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον περί την ελληνική οικονομία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί ο πρωθυπουργός για ενημέρωση γύρω από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον περί την ελληνική οικονομία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Εξ αυτού του λόγου παρών στην συνεδρίαση θα είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η συνεδρίαση των οργάνων καθορίστηκε μετά και την γκρίνια που εκδήλωσαν μέλη της κίνησης των “53” για προβλήματα στην λειτουργία της σχέσης κυβέρνησης και κόμματος, αλλά και μετά τις δημόσιες ενστάσεις που διατύπωσε ο Νίκος Φίλης για την καθαρότητα της “καθαρής εξόδου” και για τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται πάντως να επαναλάβει ότι η χώρα θα βγει τον ερχόμενο Αύγουστο από το Μνημόνιο χωρίς να αναγκαστεί να μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, άρα με “καθαρή έξοδο” και χωρίς να υπάρξει κάποια παράταση στην διάρκεια του προγράμματος.

Ενημέρωση θα γίνει και για τις επαφές που έχει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ φαίνεται πως θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, αλλά και για το καθεστώς εποπτείας στο οποίο θα ενταχθεί η χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να ενημερώσει για τις προωθούμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης και για τις αντιδράσεις που συναντά αυτή η μεταρρύθμιση από πολιτικά κόμματα και δημάρχους της αντιπολίτευσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα βρίσκεται πιθανότατα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα μεταφέρει και τα συμπεράσματα των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Γενικώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν το τελευταίο διάστημα μία ανησυχία για ορισμένα θέματα που αφορούν είτε τις μνημονιακές υποχρεώσεις είτε επιμέρους νομοσχέδια που κατεβάζει η κυβέρνηση στη Βουλή. Για παράδειγμα παρατηρείται μία ανησυχία στους βουλευτές της περιφέρειας που έχουν λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται, όπως επίσης και σε μερίδα μετρημένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν σε κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου για την υιοθεσία. ΟΙ μουρμούρες συνδέονται με βουλευτές όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Γεωργία Γεννιά που ανήκουν στον πιο συντηρητικό πυρήνα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον πιο ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και συγκεκριμένα σε μέλη της ομάδας των 53 το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχέση με το άσυλο. Ενστάσεις διατυπώνει η Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλοι βουλευτές με αιχμή τα ζητήματα ασύλου.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την πεποίθησή τους πως τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μέσα από διάλογο και ενημερωτικές συνεδριάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα