Στη δίνη του Σκοπιανού η κεντροαριστερά

Στη δίνη του Σκοπιανού η κεντροαριστερά
Το έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής Eurokinissi

Οι δηλώσεις Δανέλλη στο Ραδιόφωνο 24/7 ήταν η σπίθα που πυροδότησε μία αναμενόμενη αντιπαράθεση. Το ΚΙΝΑΛ και η ΔΗΣΥ επιφυλάσσεται μέχρι να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας. Αναβλήθηκε η ΚΟ του Ποταμιού

Η κόντρα Οδ. Κωνσταντινόπουλου-Σπ. Δανέλλη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο Κίνημα Αλλαγής. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτέθηκε στον βουλευτή του Ποταμιού επειδή πήρε ανεπιφύλακτα θέση υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό (μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας”). Τυπικά, η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι επιφυλάσσεται μέχρι να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας. Ουσιαστικά, όμως, το Ποτάμι, του οποίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα (η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε μέχρι να λάβουν τα κόμματα το κείμενο της συμφωνίας), έχει ήδη θετική στάση και το ίδιο ισχύει για τη ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της και βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλου.

Το μπέρδεμα δεν σταματά εδώ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκδήλωση του ekyklos για την “Ελλάδα μετά” έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δεν στηρίζουν τη συμφωνία λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα να διαπραγματεύεταιι επειδή της το διασφαλίζει με την ψήφο του ο κ. Καμμένος και άρα ο,τιδήποτε προκύψει ως αποτέλεσμα τον αφορά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Αν τις επόμενες μέρες στελέχη της κεντροαριστεράς ευθυγραμμιστούν πλήρως με τη θέση της ΝΔ (ότι ο Α. Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να υπογράψει τη συμφωνία) τότε είναι προφανές ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Α. Λοβέρδος επαναλαμβάνει σε συνομιλητές του ότι “δεν θα κάνω εγώ τα ρεπό του Καμμένου” ενώ και άλλοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι πιέζονται από την εκλογική τους βάση να μην κάνουν ο,τιδήποτε δημιουργεί την εντύπωση σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο Νίκος Μπίστης βγήκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της συμφωνίας και βέβαιο θεωρείται ότι μάχη υπέρ της συμφωνίας θα δώσει ο Γιάννης Ραγκούσης.

Είναι γνωστή η θέση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της συμφωνίας (η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ με τίτλο “Κυριάκος Σαμαράς” προκάλεσε μεγάλη αίσθηση), είναι επίσης γνωστή η θετική στάση του Κώστα Σημίτη βάσει σχετικά δήλωσής του στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν μια πολύχρωμη εικόνα που δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει σταθερή μέχρι το τέλος. Εμπειροι παρατηρητές του γίγνεσθαι στην κεντροαριστερά προβλέπουν ότι, τελικά, το Ποτάμι θα ψηφίσει στη Βουλή ΝΑΙ και η ΔΗΣΥ “Παρών” με την εξαίρεση του Θ. Θεοχαρόπουλου. Αλλά ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν σε μια συγκυρία τόσο ρευστή και όταν ο πολιτικός χρόνος μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή είναι πολύς, πυκνός και υποκείμενος σε πολλά απρόοπτα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα