Στη Σύνοδο Κορυφής τα εθνικά θέματα

Στη Σύνοδο Κορυφής τα εθνικά θέματα
Twitter / Tsipras

Ονοματολογικό, ελληνοτουρκικά, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος θα τεθούν επί τάπητος στις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Όλα τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λεγόμενα και “εθνικά”, θα βρεθούν στο επίκεντρο του φορτωμένου προγράμματος και των επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σημειωτέον, άλλωστε, πως οι σημερινές επαφές Τσίπρα στην βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των “27” διεξάγονται σε μία συγκυρία που Αθήνα και Σκόπια έρχονται ολοένα και πλησιέστερα για την επίλυση του ονοματολογικού, ενώ η αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ περιγράφεται με την φράση “νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα”, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ανοιχτή γραμμή, κοινή στάση

Άλλωστε, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή ήδη εδώ και μία εβδομάδα, όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό “μπλόκαρε” 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον γεωτρητικό στόχο “Σουπιά” το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ, ώστε να μην προχωρήσει στην γεώτρηση στο “οικόπεδο 3” της κυπριακής ΑΟΖ. Πέραν των διαρκώς τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του κυπρίου προέδρου, χθες βράδυ οι δυο τους συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν την στάση τους και να εμφανιστούν στις σημερινές επαφές τους με κοινή γραμμή. Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να ενταχθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το τουρκικό “μπλόκο” στην ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτίθεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί επί το θέματος, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ θα επισημάνει στους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Άλλωστε, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας και επιθετικότητας και στο Αιγαίο, με έμφαση στον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια, καθιστώντας σαφές ότι η διολίσθηση της Άγκυρας προς την επιθετικότητα σε βάρος δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη Σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνεται και τριμερής συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς η αντίδραση της Ρώμης στο “μπλόκο” της Τουρκίας σε βάρος της ιταλικής ΕΝΙ κρίθηκε υπερβολικά… “διακριτική”, έως ανύπαρκτη.

Μπαράζ επαφών

Πέραν των ελληνοτουρκικών και της Κύπρου, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και μπαράζ επαφών με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μεταξύ αυτών, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα διεξαχθεί και τετραμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας –και προεδρεύοντα στην Ε.Ε.- Μπόικο Μπορίσοφ. Κατά πληροφορίες, σ’ αυτή την τελευταία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το μεταναστευτικό, ενώ οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα εξεταστούν στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την “υπουργό Εξωτερικών” της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο επίκεντρο και η πΓΔΜ

Φυσικά, μένει να φανεί κατά πόσον στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με βασικούς “παίκτες” της Ε.Ε., όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα τεθούν επί τάπητος και θέματα οικονομίας: άλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, ενώ όλα αυτά την ώρα που ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ενόσω η Αθήνα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως διεκδικεί “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο.

Πέραν αυτών, έχει τη σημασία του ότι οι επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Μέρκελ διεξάγονται δύο 24ωρα αφότου η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η περιοδεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της “ατζέντας 2025” για διεύρυνση της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα