Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian AP

Ο Jean-Yves Le Drian θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η συμφωνία των Πρεσπών.

H διαχρονική στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η Γάλλος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Ν. Κοτζιά. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες ήδη από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και τη σχέση ειλικρίνειας που τις συνδέει,. Ακόμη, θα εστιάσει στο κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο Υπουργοί πρόκειται επίσης να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα -ως το παλαιότερο Κ-Μ της ΕΕ στην περιοχή- υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα, μέσω της προσφοράς τεχνογνωσίας στις χώρες που το επιθυμούν. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Με πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια, αποφεύγοντας τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος, η Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε ότι ο δρόμος της διπλωματίας αποφέρει καρπούς. 

Ακόμη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, υπό το φως και του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή αυτή. Οι δύο Υπουργοί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

O Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων, καθώς και του δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί, όπως όλα τα ανεξάρτητα Κ-Μ των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.   

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και το ευρύ φάσμα διασυνοριακής συνεργασίας με τα βόρεια γειτονικά μας κράτη αλλά και με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Σκοπιανό
SHARE: