Κόντρα για τα εξοπλιστικά στη Βουλή

Κόντρα για τα εξοπλιστικά στη Βουλή
Εκλογή αντιπροέδρων στην Βουλή την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που παραπέμπει τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ στην τακτική δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Απόντος του Γιάννου Παπαντωνίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών της περιόδου 2001-2004.

Ο κ. Παπαντωνίου, αν και έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, δεν προσήλθε στη συζήτηση αλλά απέστειλε εκ νέου παλαιότερο υπόμνημά του που είχε καταθέσει στην Προανακριτική. Σε αυτό υποστηρίζει ότι είναι αθώος και καταγγέλλει συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του που υπηρετεί “φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες”.

Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που παραπέμπει τον κ. Παπαντωνίου στην ποινική δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τέθηκε το απόγευμα σε μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, το κοινβούλιο αποφάσισε την μη άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, αφενός γιατί για το ζήτημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Ειδικότερα σε σύνολο 240 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων τα 236 έγκυρα:

– Για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής, δήλωσαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης δήλωσαν 27 βουλευτές, «παρών» στην άσκηση δίωξης δήλωσε ένας βουλευτής.

– Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής δήλωσαν 202 βουλευτές, «ναι» δήλωσαν 32 βουλευτές. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμπονται οι έξι υποθέσεις και συναφείς δικογραφίες.

Τα συμπεράσματα το πορίσματος προσυπογράφει τόσο η συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) όσο και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων που εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις για τους “επικοινωνιακούς” όπως λένε χειρισμούς της συμπολίτευσης.

Το ΚΚΕ και το Ποτάμι διαφώνησαν και ζήτησαν τη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αδικημάτων του κ. Παπαντωνίου.

Παπαγγελόπουλος: η δικαιοσύνη φόρεσε ωτοασπίδες για τα εξοπλιστικά

Αιχμηρή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο ΣτΕ για τις αιτιάσεις προς την κυβέρνηση περί “αστοιχείωτης κριτικής”

Σκληρή κριτική στη Δικαιοσύνη για ολιγωρία ετών στην διερεύνηση των ευθυνών του Γιάννου Παπαντωνίου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών άσκησε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής.

«Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει αλλά και για μην ακούει» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στην περίοδο που «έπεφταν βροχή οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός» ανέφερε. 

« Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντήλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε και προς στιγμήν το πέτυχε, να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης αλλά και δήθεν κάθαρσης, σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σα να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο» πρόσθεσε σε οξύτατο ύφος ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορώντας τη Δικαιοσύνη ότι ουσιαστικά προστάτευσε τον κ. Παπαντωνίου στρέφοντας αλλού τα φώτα. 

Απάντηση και στο ΣτΕ για την «αστοιχείωτη κριτική»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε επικριτικά και τις αναφορές των δικαστών του ΣτΕ που χαρακτήρισαν «αστοιχείωτη» την κριτική της κυβέρνησης εναντίον τους για την απόφαση παραγραφής φορολογικών υποθέσεων μετά από πενταετία.

«Απλές σκέψεις στοιχειώδεις, που έλεγαν και κάποιοι» είπε δηκτικά ο αναπληρωτής υπουργός. «Πρόσφατα διάβασα στον Τύπο διάβασα ότι υπήρξε αμοιβή 6,5 εκ. ευρώ του κ. Παπαντωνίου που μάλλον υποκρύπτει μίζα. Ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει αυτό το θέμα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αμοιβή ή μίζα» είπε και πρόσθεσε πάλι καυστικά «…πάλι στοιχειώδη πράγματα θα πω». 

«Η ρεμούλα στα εξοπλιστικά, στην Υγεία, στον τραπεζικό χώρο, όπου και εκεί συγκαλύφθηκαν οι ευθύνες των μεγάλων, οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και στα δεινά που υφίστανται οι πολίτες» κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα