Στήριξη στην κυβέρνηση για έξοδο από το μνημόνιο αλλά και ρήξεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Στήριξη στην κυβέρνηση για έξοδο από το μνημόνιο αλλά και ρήξεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
Alexis Tsipras opened the session at the plemum of the Parliament reading the new government`s policy statements, on Oct. 5, 2015 / , 5 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Προανήγγειλε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου και κάλεσε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ψηφίσουν σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη μαραθώνια συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων πρωθυπουργός περιέγραψε με επικαιροποιημένα στοιχεία τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για τη νέα περίοδο δίνοντας έμφαση στην ταχύτατη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης εντός του επόμενου μήνα. «Πρώτος μας στόχος είναι εντός του Νοεμβρίου να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους» είπε και σημείωσε: «έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο α’ εξάμηνο του 2016 στην ανάκαμψη, είναι έφικτό αυτό !». « Στις αρχές του 2017 θα ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού» είπε και ξεκαθάρισε: αυτή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας, μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη η κοινωνία». «Αυτές τις μάχες θα τις κερδίσουμε» είπε σε αισιόδοξο τόνο.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στα κυριότερα σημεία κριτικής που αναδείχθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα επιχείρησε να αντικρούσει το επιχειρήμα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν «αχρείαστη» και την προκάλεσε η επιβολή των capital controls. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι τα capital controls δημιούργησαν την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ και πρόσθεσε: «δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δις ευρώ για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων». Απαντώντας στην κριτική για το ασφαλιστικό αλλά και στις κατηγορίες περί αύξησης του δημόσιου χρέους. «Εσείς ευθύνεστε για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%» είπε στρεφόμενος στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στην προώθηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες που προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ότι θα καταθέσει εντός του μήνα στη Βουλή ο Νίκος Παππάς. «Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας χρωστάει κανένας. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού αλλά για να βάλουμε τάξη» είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και αποκάλυψε ότι παρά την κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κανάλια κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και των προεκλογικών περιόδων δεν επιχείρησε ποτέ παρέμβαση στα κανάλια. «Και στις τέσσερις αυτές αναμετρήσεις δεν πήρα το τηλέφωνο για να παραπονεθώ, να μιλήσω με μεγαλοεκδότη ή μεγαλοπαράγοντα της οικονομικής ζωής από αυτούς που ελέγχουν τις τράπεζες» είπε καταχειροκροτούμενος

Άσκησε, όμως, σκληρή κριτική στη ΝΔ για τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις αποδίδοντάς την στον εσωκομματικό ανταγωνισμό ενόψει της εκλογής προέδρου της ΝΔ. «Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως μια αρένα για την εσωκομματική αντιπολίτευση: για το ποιος είναι πιο επιθετικός και ποιος μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα» είπε και χαρακτήρισε ανερμάτιστες και αντιφατικές τις τακτικές της ΝΔ.

Στηλίτευσε, όμως, και την μεταστροφή της ΝΔ έναντι της προεκλογικής περιόδου όταν ζητούσε συναίνεση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στη διήμερη συζήτηση ακυρώσατε όλη την ρητορική της προεκλογικής περιόδου. Σε μία ημέρα τα ξεχάσατε όλα αυτά και μας λέτε ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ. «Ούτε πριν θέλατε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τώρα πιστεύετε αυτά που λέτε, η πραγματική ασθένειά σας είναι η εξουσιομανία και ο κυβερνητισμός» τόνισε σε σκληρό τόνο και διεμήνυσε στη ΝΔ ότι με αυτή την τακτική, οποίος και αν εκλεγεί αρχηγός,  δεν θα  επιτύχει την επιστροφή στην κυβέρνηση όχι μόνο αυτή την τετραετία, αλλά ούτε και την επόμενη.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε, όμως, και τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές του Ποταμιού κατά της κυβέρνησης. «Είτε άκουγες εκπροσώπους της ΝΔ, είτε του αυτοαποκαλούμενου προοδευτικού χώρου το ίδιο και το αυτό καταλαβαίνεις. «Αν συνεχίζετε να παριστάνετε την ουρά της ΝΔ, κακό του κεφαλιού σας όχι δικού μας» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα