Στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Στο Πεκίνο ο Τσίπρας
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σινικό Τείχος. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 που στοχεύει ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή με το ταξίδι στη Κίνα που ξεκινά σήμερα. Σε ποιους τομείς δίνει βαρύτητα η ελληνική πλευρά. Τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι και οι συναντήσεις Τσίπρα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας

Σήμερα αναχωρεί για την Κίνα ο πρωθυπουργός όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού «Belt and Road Forum».

Όπως και στο περσινό ταξίδι η ελληνική κυβερνητική αποστολή αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μια σειρά από επιχειρηματικές δράσεις, ενώ μεταξύ άλλων θα υπογραφεί και ένα επενδυτικό μνημόνιο τριετούς διάρκειας σε διάφορους τομείς. Τον πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, αλλά και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Είναι σαφές πως μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης με την COSCO στην κυβέρνηση επιχειρούν με «μπροστάρη» τον Κινεζικό κολοσσό να εγκαινιάσουν μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλους ομίλους από το Πεκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες επαφές αναμένεται να γίνουν με την Bank of China για συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την State Grid για τα ενεργειακά, αλλά και την Asian Infrastructure and Investment Bank για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 η φετινή παρουσία του Νίκου Παππά στο Πεκίνο σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η ελληνική πλευρά στο τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών τεχνολογιών και των επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Στο τραπέζι θα πέσουν και οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα μας προς τη Κίνα, που είναι ένας τομέας στον οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η ελληνική πλευρά. Αναμένεται να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και τη ναυτιλία, αλλά και το κινέζικο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό, τις αερομεταφορές, καθώς  και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη συντήρησή του.

Όλα η ατζέντα των μελλοντικών συνεργασιών στις επενδύσεις αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό που θα συναντηθεί, όπως και πέρυσι, με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό τη Κίνας. Πιθανά ραντεβού θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρτ με αντικείμενο τη συνεργασία των δυο χωρών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει 3 ομιλίες ανάμεσα σε αυτές και στο φόρουμ των πόλεων όπου θα βρεθούν και εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών δήμων (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη) που έχουν αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με κινέζικες πόλεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται πίσω στην Αθήνα την Τρίτη 16 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα