Στον απόηχο Μπαλτάκου: Το μήνυμα των καραμανλικών και η αμηχανία της κεντροδεξιάς

Στον απόηχο Μπαλτάκου: Το μήνυμα των καραμανλικών και η αμηχανία της κεντροδεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καρμανλής εμφανιζόταν σε συνομιλητές του να κρατά αποστάσεις από τον κ.Μπαλτάκο, ως ένα ικανό νομικό αλλά επιρρεπή σε επιπόλαια και επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια.

Μήνυμα του Κώστα Καραμανλή, το οποίο αφορούσε όχι τόσο τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, αλλά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποτέλεσε για πολλούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, το tweet του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Ευάγγελου Αντώναρου.

της Βίκυς Σαμαρά

“Δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Η δήλωση αυτή που έκανα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος το 2009 αποτελεί διαχρονικά ακρογωνιαίο λίθο της ιδεολογίας της Ν.Δ. Κι όποιος την αμφισβητεί με λόγια ή με πράξεις δεν έχει καμία θέση στη παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή”, έγραψε ειδικότερα ο κ.Αντώναρος στο twitter, την ώρα που στο παρασκήνιο οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι της Ν.Δ έβραζαν.

Ο κ.Καραμανλής γνωρίζεται με τον κ.Μπαλτάκο από την εποχή που και οι δύο εργαζόταν ως νομικοί στο γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη. Αν και ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης φερόταν από ορισμένους ως δίαυλος της Μαβίλη με το Μαξίμου, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν σε συνομιλητές του να κρατά αποστάσεις από τον κ. Μπαλτάκο, ως ένα ικανό νομικό αλλά επιρρεπή σε επιπόλαια και επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια.

Δημοσίως πάντως, πλην του κ.Αντώναρου το σχόλιο του οποίου προκάλεσε αυτονόητο ενδιαφέρον, η πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ είτε σιώπησε, είτε έσπευσε να υιοθετήσει τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου περί προσωπικής ατζέντας του κ.Μπαλτάκου και αυτονόμησης του από τις θέσεις του κ.Σαμαρά.

Ο λόγος ήταν πως οι καραμανλικοί και μητσοτακικοί δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για απόπειρα υπονόμευσης του κ.Σαμαρά την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο για την οικονομία σημείο και για να μην παίξουν το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής. Στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που στο παρελθόν έχουν διαφωνήσει ανοιχτά και δημοσίως με την εμμονή της ηγεσίας της ΝΔ στο φλερτ με το άκρο του δεξιού φάσματος, επέλεξαν σε πρώτη φάση να μην τοποθετηθούν.

Δεν λείπουν όμως και αυτοί που θεωρούν ότι έφτασε πλέον η ώρα η Ν.Δ να στείλει στο περιθώριο ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία επί ηγεσίας Σαμαρά ανέλαβαν κεντρικό ρόλο ,καθώς και αυτοί που απέδιδαν την ισχυρή θέση του κ.Μπαλτάκου στο σύστημα Μαξίμου στις σχέσεις του με επιχειρηματικά συμφέροντα και σημαντικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Την ίδια στιγμή, οι απειλές των χρυσαυγιτών στον υιό Μπαλτάκο κατά τη χθεσινή του έφοδο στα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή περί έξι ακόμη βίντεο, προκάλεσαν ανησυχία στο περιβάλλον Σαμαρά. Το ερώτημα δε είναι εάν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού κύκλου πέραν του κ,Μπαλτάκου, που είχαν επιδοθεί σε αντίστοιχες επαφές και έχουν επίσης καταγραφεί από στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος, τα οποία ανέμεναν όπως φαίνεται την κατάλληλη για τη δική τους στρατηγική στιγμή για να εκθέσουν τους συνομιλητές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα