Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν “ταμείο” και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια “τρόμου”

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν “ταμείο”  και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια “τρόμου”
Day 5 - Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2015 draft State Budget and voting, in Athens, on Dec. 7, 2014 / 5 - . , 7 , 2014 sooc

Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν στην Κουμουνδούρου με τους επιτελείς να τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν τα νούμερα να "βγαίνουν"

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Μέχρι 168, το πολύ 170». Αυτή την πρόβλεψη έκανε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο news247 εκτιμώντας την κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις των ανεξάρτητων βουλευτών.

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθούν να απέχουν από την ονοματολογία και με πολλά στελέχη να μιλούν ακόμα και εγκωμιαστικά για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως τονίζουν πως αυτή η επιλογή δεν είχε τη δυναμική που ίσως περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στενός  συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για «αποδοχή ήττας», ενώ άλλοι τόνιζαν πως υπάρχουν πολλές τάσεις αποσυσπείρωσης, καθώς δεν κατάφερε να αγγίξει τους ανεξάρτητους βουλευτές που αμφιταλαντεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν και τις δηλώσεις που έχουν γίνει, από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές στο «πλευρό» της Κουμουνδούρου αναμένεται να σταθούν οι: Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, αλλά και ο Πάρις Μουτσινάς.

Περίπου οκτώ με εννέα είναι οι βουλευτές που έχουν με πιο ξεκάθαρο τρόπο ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας, ενώ από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που υπόγραψαν το κείμενο των «8», ο Νίκος Τσούκαλης και η Νίκη Φούντα με δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν ακόμα βουλευτές που μίλησαν με χρησμούς ή απέφυγαν να τοποθετηθούν.

Σενάρια τρόμου και σενάρια περί “αριστερής παρένθεσης”

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν την Κουμουνδούρου είναι το κλίμα φόβου που, πιθανόν θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν οι κυβερνώντες ασκώντας πίεση στους βουλευτές. Το Χρηματιστήριο που πέφτει, οι αγορές, αλλά ακόμα και ξένα δημοσιεύματα που αναμένεται να προκαλέσουν «τρόμο» για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σε αυτά, ενδεχομένως να κληθούν να απαντήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου και γνωρίζουν καλά, πως εκμεταλλευόμενη η άλλη πλευρά ακόμα και την επίσκεψη στο City του Λονδίνου, δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε δεν είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή του ομιλία:

«Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Το 2014 δεν είναι 2012. Η τρομοκρατία δεν περνάει και γελοιοποιεί τους φοβισμένους που επιδιώκουν να φοβίσουν το λαό. Δεν είναι οι αγορές αυτές που θα καθορίσουν το δικαίωμα ενός λαού στην αξιοπρέπεια. Ας τα καταλάβουν καλά ορισμένοι…», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχουν στήσει απλώς μια παγίδα στον Αλέξη Τσίπρα θέλοντας να τον στείλουν να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και να μην «αντέξει», φαντάζει στην Κουμουνδούρου σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Όποιος έχει τέτοια σενάρια στο μυαλό του καλύτερα να μην κοιμάται ήσυχος», τόνιζε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Μάλιστα ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωνε για το θέμα πως «προσωπικά θα τους αξιολογούσα ως αφελείς αν νομίζουν πως μπορεί να επέλθει μια ιστορική αλλαγή στην Ελλάδα κι αυτό να είναι ζήτημα 3 μηνών. Θα ήταν υπόθεση 3 μηνών αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπόψη του να συνεχίσει την ίδια πορεία και να σερβίρει τον ελληνικό λαό απογοήτευση μεγαλύτερου μεγέθους από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά. Δεν πρόκειται περί αυτού».

Στις 4 το μεσημέρι η πολιτική γραμματεία αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα επί τάπητος και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα