Στοπ στη μείωση μισθών και συντάξεων υπόσχεται ο Τσίπρας

Εκδήλωση μνήμης για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κ. Καραμανλή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013.  Ομιλίες απηύθυναν οι πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
(EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Εκδήλωση μνήμης για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κ. Καραμανλή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013. Ομιλίες απηύθυναν οι πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Να βάλει τέλος στη μείωση μισθών - συντάξεων υπόσχεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Το πάγωμα των μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων και η αποκατάσταση σταδιακά του κατώτερου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα επισήμανε ότι θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής τους ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου.

Εμφανώς ενθουσιασμένος από τον αριθμό των ακροατών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί φίλοι του Σύριζα στο Λονδίνο. Ίσως είναι καλή ιδέα την επόμενη φορά να κατέβουμε στις τοπικές εκλογές», προκαλώντας το χειροκρότημα και το γέλιο του κόσμου.

Όπως και στην ομιλία του στο London School Economics την προηγούμενη μέρα ο κ. Τσίπρας άσκησε για μια ακόμη φορά, έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη.

« Η λιτότητα οδηγεί την ελληνική οικονομία προς το κάτω. Αυτό δεν είναι εκτίμηση είναι δεδομένο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένος ότι «η λιτότητα δεν είναι το μέσο για την έξοδο από την κρίση αλλά ο στόχος αυτών που την επιβάλουν, αυτών που την εφαρμόζουν.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα επιδίωξή τους είναι να υπάρξει φθηνό εργατικό δυναμικό, πράγμα που επιτυγχάνεται «εκβιάζοντας τους λαούς με το μεγάλο δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τους » Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν υπήρχε η κρίση θα την είχαν εφεύρει για να κάνουν πράξη τα σχέδια τους.»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική και στις κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού νότου λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε μια από αυτές να πει ένα όχι σε αυτούς που επιβάλουν τις πολιτικές λιτότητας, λέγοντας ότι « αποδέχονται κάθε παράλογο μέτρο που τους επιβάλουν», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, άσκησε έντονη κριτική και στο τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αλλά του κεφαλαίου» και τόνισε ότι στόχος του είναι οι τράπεζες να τεθούν «υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το πρώτο θύμα του μνημονίου ήταν η δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά λέγοντας ότι «η ατζέντα της βοήθησε στην ενίσχυση της δύναμης των νεο-ναζιστών» διότι, σύμφωνα με τον ίδιον, «ο κ. Σαμαράς έχει στο κόμμα του κάποιους κρυφό-υποστηρικτές της ακροδεξιάς. »

Σε ερώτηση για το αν θα επιλέξει το ευρώ, ή την δραχμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό δεν είναι ένα πραγματικό δίλλημα», καθώς «δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι να χάσουμε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο διαπραγμάτευσης.»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κρίση που «περνάμε δεν είναι τοπική, δεν είναι μόνο της Ελλάδος. Είναι ευρωπαϊκή. Συνεπώς η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή του τέλους μια αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη.»

Κατά τον ίδιον, «η διέξοδος από την κρίση δεν είναι η λιτότητα που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ και η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές.»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να δηλώσει πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κυβερνήσει, επεσήμανε όμως πως δεν έχει αυταπάτες για το δύσκολο έργο που θα έχει να αντιμετωπίσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα και για μας και για τον ελληνικό λαό γιατί δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας όμως ότι δεν θα πρόκειται για μια «απλή αλλαγή κυβέρνησης αλλά για αλλαγή καθεστώτος.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ «θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα μας δώσουν την δύναμη να κτιστεί ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες θα αλλάξουν την κατάσταση όχι ο Σύριζα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στο κόμμα του δεν είναι ουτοπιστές « για να αλλάξουμε τις πολιτικές πρέπει να είμαστε ιδεαλιστές, και οραματιστές αλλά παράλληλα και πραγματιστές.»

Σε ερώτηση που του έγινε για την Λατινική Αμερική και την Βενεζουέλα είπε ότι « αυτό που με εντυπωσίασε στο ταξίδι μου στην Βενεζουέλα πριν από λίγες μέρες ήταν πως ο κόσμος, δεκάδες χιλιάδες λαού περίμενε υπομονετικά να φτάσει στην σορό του Τσάβες. Δεν έδειχνε λύπη αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. Και αυτό σηματοδοτεί ότι η Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση. »

Όσο για τα διδάγματα που ενδεχομένως μπορεί να αντλήσει η Ευρώπη από την Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «μονάχα αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις παρούσες πολιτικές. Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί να μας δώσει η λατινική Αμερική και ειδικά η Βενεζουέλα».

Χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον βουλευτή Τζον Κρούντας, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Εργατικών, ο οποίος είναι εκείνος που έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: