Στρατηγική “χαμηλών πτήσεων” στο Αιγαίο

Στρατηγική “χαμηλών πτήσεων” στο Αιγαίο
Το Μέγαρο Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού,που στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού,Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την τουρκική προκλητικότητα ή να μην παρασυρθεί από τα “παιχνίδια” της Άγκυρας εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αποφύγει οποιασδήποτε μορφής θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Το Μαξίμου δείχνει πως επιθυμεί τους χαμηλούς τόνους απέναντι στην Τουρκία ακόμη κι όταν εκείνη προκαλεί, κάτι που σαφώς επιχειρήθηκε με την χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στην περιοχή της Ρω. Εξ αυτού του λόγου η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και το τελευταίο συμβάν αναγνωρίζοντας πως το τουρκικό ελικόπτερο δεν έκανε κάποια παράβαση καθώς δεν πετούσε στον εθνικό εναέριο χώρο.

Κυβερνητικές πηγές καλά ενημερωμένες για τις εξελίξεις αναφέρουν πως υπήρξε μεν συμβάν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, όχι όμως τέτοιο που να προκαλεί ανησυχία ή να χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η χαμηλή πτήση με σβηστά τα φώτα -πρόκληση – του τουρκικού ελικοπτέρου, έγινε ακριβώς για να εξυπηρετήσει τον στόχο της τουρκικής πλευράς να υποδηλώνει την παρουσία της στην περιοχή. Επομένως η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να διογκώσει ένα θέμα που προκαλεί μεν προβληματισμό αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με ψυχραιμία, τονίζουν.

Ως εκ τούτου αρμόδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι επειδή δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, η Ελλάδα λειτούργησε προειδοποιητικά και αποτρεπτικά κι έτσι το περιστατικό έληξε. Μάλιστα προσθέτουν πως οι τροχιοδεικτικές βολές έγιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που βρισκόταν το ελικόπτερο. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουν ότι αυτή η κινητικότητα εντάσσεται στην τακτική της Άγκυρας υπέρ μίας “ασφαλούς” προκλητικότητας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.

Έχει την σημασία του το γεγονός πως η ενημέρωση, έστω και ανεπίσημη για το τί έγινε στην Ρω με το τουρκικό ελικόπτερο έγινε μέσω διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου κι όχι από το Πεντάγωνο. Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. “Όλοι μίλησαν με όλους “ αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν απόλυτη εικόνα του περιστατικού. Το Μαξίμου έκρινε ότι έπρεπε η όποια άτυπη ενημέρωση να γίνει από εκείνο ώστε το περιστατικό να αντιμετωπιστεί με την δέουσα νηφαλιότητα χωρίς να δημιουργούνται εντυπώσεις. “Είναι ένα συμβάν που δεν περνάει απαρατήρητο, όχι όμως κάτι που αξιολογείται ως μείζον περιστατικό” αναφέρουν στο news247 διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το Μαξίμου γνωρίζοντας πως οι σχέσεις με την Τουρκία κινούνται στην κόψη του ξυραφιού θεωρεί ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί απέναντι σε κάθε πρόκληση της γείτονος. Η διπλωματία προς το παρόν επιβάλλει “χαμηλές πτήσεις” ως απαντήσεις στην Άγκυρα και όχι εκρηκτικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ακόμη ένταση με την γείτονα που θα μπορούσε να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα