Τσίπρας: ‘Είμαι συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν στη Μόρια’

Τσίπρας: ‘Είμαι συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν στη Μόρια’

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το βράδυ με Μουζάλα και αναφέρθηκε στους δύο φρικτούς θανάτους κατά την περιοδεία του στη Θράκη. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες δήλωσε ο Θεοδωράκης.

Για ένταση των προσπαθειών για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θράκη όπου αναφέρθηκε στην τραγωδία με δύο νεκρούς στη Μόρια.

“Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια.

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν”, είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:

“H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας.”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι.

Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα.

Ζητάμε, όμως, από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον – όπως αποδεικνύεται – δεν έχει δικό της σχέδιο, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος”.

Στην τραγωδία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αναρτήσεις του στο twitter:

“Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη. Κυβέρνηση & ΕΕ έχουν ευθύνες.

Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα.

Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν & ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά.”

“Η αδιαφορία και ο κυνισμός της κυβέρνησης οδήγησαν στην χτεσινή τραγωδία. Δεν άκουσαν τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων. Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τις χαμένες αθώες ψυχές. Η αποπομπή  όλων όσων είναι διοικητικά υπεύθυνοι είναι αυτονόητη εξέλιξη.  Ο πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η άτυχη γυναίκα και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέινερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

πηγή φωτογραφίας: lesvosnews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα