Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για το χρέος. Η αποστολή, το αντικείμενο κι ο στόχος

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για το χρέος. Η αποστολή, το αντικείμενο κι ο στόχος
Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Ελέγχου των αιτίων που δημιουργήθηκε το Δημόσιο χρέος, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στην Βουλή. Στην Επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επιτροπή θα εξετάσει τα αίτια διόγκωσης του χρέους:εξοπλιστικά, υπόθεση Siemens. Τον συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα. Αντίστοιχα, ο ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίν Τουσέν έχει αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου άρχισαν οι εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος. Το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, με την επωνυμία «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργών της κυβέρνησης.

Αποστολή της διεθνούς διεπιστημονικής επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Πρώτιστος στόχος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε να διαφανεί ποιο τμήμα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επονείδιστο» ή «παράνομο» ή «απεχθές» ή «αθέμιτο» με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική στα θέματα αυτά. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει ως στόχο την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών καθώς και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η αναζήτηση, η συλλογή και η επεξεργασία, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια. Η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, τεκμηριωμένες δημόσιες τοποθετήσεις, ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και συγκρότηση των επιχειρημάτων και των αιτημάτων που θα στοιχειοθετούν τη διαγραφή χρέους επιβάλλουν τη σύνθεση της Επιτροπής με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με τεχνικές και ειδικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος καθώς και εν γένει πρόσωπα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διεκπεραίωση του έργου της Επιτροπής.

Η λειτουργία της Επιτροπής διέπεται από τα άρθρα 49 του Κανονισμού της Βουλής και 98 του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. Η συγκρότηση και η στελέχωσή της σε σώμα θα γίνει με ειδική πράξη της Προέδρου της Βουλής. Η συγκρότησή της θα μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν το επιστημονικό προσωπικό της Βουλής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κωνσταντοπούλου: “Το χρέος δεν είναι σημείο των καιρών”

“Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο” ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως “η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν απ’ την εθνική κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα να ελέγχει τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το χρέος, όχι μόνον για να αποτυπωθεί η αλήθεια, αλλά να μην συμβούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα”.

Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου: “Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί”, ανέφερε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, άφησε εξάλλου εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. “Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη” παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Καμμένος.

Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως “δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις”.

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κος Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%. “Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε” ο κος Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.

“Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ’ τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν” παρατήρησε ο υπουργός.

Σημειώνεται εξάλλου και η παρέμβαση του βέλγου πανεπιστημιακού και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

* Από την εκδήλωση απουσίαζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα