Συμφωνία αλλά όχι συνευθύνη για τα μέτρα θέλει η Ν.Δ.

Συμφωνία αλλά όχι συνευθύνη για τα μέτρα θέλει η Ν.Δ.
Ευρωκίνηση

Οι ελληνικές προτάσεις και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απόψε στη Βουλή θα συζητηθούν στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος. Γιατί ο Μεϊμαράκης αντιμετωπίζει με καχυποψία τις προθέσεις του Τσίπρα, αποφεύγοντας κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν επιθυμεί όμως να καταστεί συνυπεύθυνη για τα μέτρα που εκ των πραγμάτων θα συνοδεύουν μία λύση, έστω και εάν μπροστά στο μείζονα όπως θεωρεί κίνδυνο Grexit τα ψηφίσει.

Για αυτό και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέφυγε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα (κομματικές πηγές μάλιστα διέψευδαν ότι χθες πριν την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μίλησε μαζί του τηλεφωνικά).

Δεν κρύβει άλλωστε στους συνομιλητές του ότι αντιμετωπίζει με καχυποψία τις προθέσεις του πρωθυπουργού και με ενόχληση τις διαρροές του Μαξίμου και κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε πως οι επαφές πρέπει να γίνονται θεσμικά και επανάλαβε για πολλοστή φορά ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός δε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαπέλυσαν νέα επίθεση χθες στη Ν.Δ, υπενθυμίζοντας τη συναίνεση κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει κατά τους γαλάζιους τις υποψίες τους ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων το κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων.

Κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός φέρεται άλλωστε αρχικά να ζήτησε να υπογράψουν τα υπόλοιπα κόμματα πιο συγκεκριμένα μέτρα, κάτι όμως που και ο κ.Μεϊμαράκης και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν.

Οι ελληνικές προτάσεις που απεστάλησαν χθες στην Κομισιόν και εξετάζονται από τους θεσμούς, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του (με διευρυμένη πλέον σύνθεση) πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ σήμερα στις 10.30 υπό τον κ.Μεϊμαράκη και αφού θα τις έχουν επεξεργαστεί ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παρά την κριτική που προφανώς αναμένεται να ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι γεγονός ότι μετά το τελεσίγραφο των εταίρων ο φόβος για Grexit επηρέασε ακόμη και τους σαμαρικούς που το προηγούμενο διάστημα πρόκριναν την καταψήφιση της συμφωνίας. Το πιθανότερο είναι λοιπόν απόψε το βράδυ η Ν.Δ να υπερψηφίσει χάριν του ευρώ, επιρρίπτοντας όμως την αποκλειστική ευθύνη για την κατάληξη στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα