Συμφωνία για αξιολόγηση, εκταμίευση και χρέος

Συμφωνία για αξιολόγηση, εκταμίευση και χρέος
Συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Πλήρη συμφωνία ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ. Σε δύο δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ, σε τρεις φάσεις το χρέος. Παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. “Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα” σημείωσε ο Μοσκοβισί. Τι δήλωσαν Ρέγκλινγκ και Τόμσεν (Vid)

“Πράσινο φως” για την αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης καθώς και για το χρέος το οποίο θα εξεταστεί σε τρεις άναψε το Eurogroup. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, για γερά νεύρα και έντονο παρασκήνιο, Ελλάδα και θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ να παραμένει στο πρόγραμμα και τον Γερούν Ντάισεμπλουμ και το Πιερ Μοσκοβισί να κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και μια καλή συμφωνία.

Ειδικότερα, μετά από 11 ώρες συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ θα γίνει τμηματικά, με την πρώτη να γίνεται άμεσα και τη δεύτερη να την λαμβάνει η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι και αφού εξεταστεί η πορεία του προγράμματος.

Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπάρχει επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. “Έχομε καταλήξει και επί της μεθοδολογίας” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε: “Είναι μια πολύ καλή και πλήρης συμφωνία με την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά”, ενώ για το ΔΝΤ ανέφερε ότι “το Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου” και αποσαφήνισε: “Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι “η Ελλάδα θα παραμείνει υπό εποπτεία σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική της πολιτική. Σημαντικό σημείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο μέλλον. Α Ανυπομονούμε για την επιτυχή αξιολόγηση της χώρας και χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα”.

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα

“Ήταν μια δύσκολη συζήτηση, αλλά πλέον ανοίγει ο δρόμος της εκταμίευσης. Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης και να βγει στις αγορές” είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να εξυπηρετήσει το επόμενο διάστημα. Στηρίζεται στη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού. Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ρέγκλινγκ: Σε δυο δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ

“Τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα σε μία δόση των 7,5 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις του χρέους και την πληρωμή καθυστερούμενων που έχουν συσσωρευτεί. Η επόμενη αποδέσμευση θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι και θα πληρωθούν οι λοιπές υποχρεώσεις” είπε μεταξύ άλλων ο Κλάους Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και στα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον. “Μιλάμε για μία συμφωνία με σταθερό ποσοστό 15% και κατόπιν 20% του ΑΕΠ” ανέφερε.

Τόμσεν: Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

“Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.

Όπως πρόσθεσε: “Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας κάνουν το παν, για να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας. Κάνουμε τα πάντα, για να είμαστε σίγουροι, ότι θα έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους”.

Τα τρία στάδια για την ελάφρυνση του χρέους

Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018.

Μεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Μακροπρόθεσμα, θα τεθούν τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους αφού προχωρά με επιτυχία η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM και η επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα