Συμφωνία μέσα στη νύχτα θέλει η κυβέρνηση

Συμφωνία μέσα στη νύχτα θέλει η κυβέρνηση
Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα 10 Αυγοιύστου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και την ελληνική πλευρά να επιθυμεί ακόμα και αύριο το πρωί η συμφωνία να έχει κλείσει και να πάρει τον δρόμο προς την Βουλή

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αφού ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και πήραν τις κατάλληλες οδηγίες, στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, επέστρεψαν στο Hilton προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τους δανειστές.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις όσο χρειαστεί», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές εξηγώντας πως για άλλη μια φορά η νύχτα θα είναι μεγάλη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως η συζήτηση με τους θεσμούς πηγαίνει καλά.

Τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τρία αγκάθια φαίνεται πως παραμένουν στην διαπραγμάτευση που είναι η διαχείριση του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων με τους δανειστές να επιμένουν την πώλησή τους σε ξένα funds, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτά τα θέματα, άλλωστε φαίνεται πως τέθηκαν στον πρωθυπουργό, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το άλλο θέμα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι τα προαπαιτούμενα που θα περιέχονται στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου. Τίποτα δεν φαίνεται να έχει κλείσει έως αυτή την ώρα εκτός από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που θα γίνει σε δυο δόσεις.

Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ στο 23% θα κινηθεί ο ΦΠΑ στα Φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης να διαμαρτύρονται έντονα όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στον ΦΠΑ του μοσχαρίσιου κρέατος που θα παραμείνει στο 13%.

Εκτός απροόπτου θα υπάρξει αύξηση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, που ασφαλώς βρίσκει σύμφωνο το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις 100 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο φαίνεται πως θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Για οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ, που αυτή τη στιγμή είναι άτοκες, θα παραμείνουν ως έχουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. Επίσης το χρέος του οφειλέτη, όταν μπήκε στην ρύθμιση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα