Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Δυο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Δυο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ AP

Εντός των επόμενων ωρών, η χώρα μας θα αποστείλει μία επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ και μία στο συμβούλιο ασφαλείας , καταγγέλλοντας την άκυρη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

Δύο τελικώς επιστολές θα αποστείλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας ως άκυρη και παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Η πρώτη θα απευθύνεται στον ΓΓ του Οργανισμού και δεύτερη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ζητά και την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η χώρα μας έλαβε σήμερα στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του Di Maio, να επισκεφθεί άμεσα τη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν οι δύο χώρες τις ενέργειές τους.

O κ. Δένδιας ανέπτυξε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξήγησε, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη και Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ η Αθήνα πιέζει την λιβυκή κυβέρνηση Σάρρατζ μέσω της προσκείμενης στο στρατηγό Χαφτάρ αντιπολίτευσης. Με μια μακροσκελή επιστολή προς τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Eissa, που θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Αθήνα, αποδομεί τη συμφωνία με την Τουρκία.

Η Αγκυρα όμως συνεχίζει τις προκλήσεις. Πριν καλά καλά δημοσιοποιηθεί η νέα τουρκική Navtex, ώστε να φτάσει η ΑΟΖ της μέχρι τη Λιβύη, η Άγκυρα εξέδωσε μια ακόμη στην οποία… “απαγορεύει” στη χώρα μας να πραγματοποιήσει άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι τους εκπροσώπους των κομμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο ΥΠΕΞ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version