Συνάντηση Καμμένου – Μάτις στο Πεντάγωνο: Η αμερικανική “ασπίδα”, οι διευκολύνσεις και τα ανταλλάγματα

Συνάντηση Καμμένου – Μάτις στο Πεντάγωνο: Η αμερικανική “ασπίδα”, οι διευκολύνσεις και τα ανταλλάγματα
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αμερικανός ομόλογός του Jim Mattis AP

Την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων "αμυντικών συμφωνιών" που θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγγειλε ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέϊμς Μάτις, μίλησε κατά τη συνάντησή του στον Πεντάγωνο με τον Πάνο Καμμένο με λόγια θερμά για την Ελλάδα και τη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στη Σούδα, η οποία όμως δεν είναι πλέον η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που οι ΗΠΑ “πατάνε” δυνατά, έχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις. Οι Αμερικανοί έχουν πλέον κι αλλού “πατήματα” και είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν αρκετές ακόμη εγκαταστάσεις και υποδομές.

Όπως γράφει το Militaire.gr η Λάρισα γίνεται μέρα με τη μέρα αμερικανική βάση. Τα uav ΜQ-9 Reaper , ήρθαν για λίγο και θα μείνουν τουλάχιστον ένα χρόνο, απ΄ όπου κάθε μέρα επιχειρούν. Σύντομα στη Λάρισα θα έρθουν και ιπτάμενα τάνκερ. Προγραμματίζεται επίσης η συχνή μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Το καλοκαίρι έγινε η αρχή με την παρουσία δύο αεροσκαφών F-22, που έμειναν στη Λάρισα για τρεις ημέρες.

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση Π. Καμμένου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας:

Οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει πολλές ακόμη βάσεις σ΄ όλη την Ελλάδα. Την Ανδραβίδα, το αεροδόμιο στο Μεσολόγγι, τη Σκύρο, γνωρίζουν καλά τον Άραξο, έχουν σχέδια για την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο και τελευταία συζητούν μεγαλεπήβολα σχέδια για την χρήση εναέριων περιοχών για εκπαίδευση.

Όλα αυτά είναι φυσικά καλοδεχούμενα από την Ελλάδα που διαπιστώνει ότι μια αμερικανική “ασπίδα” δημιουργείται , ειδικά στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί πετούν πλέον παντού, ακόμη και σε περιοχές τις οποίες απέφευγαν για να μην δυσαρεστούν την Τουρκία. Πτήσεις πάνω από τη Λήμνο και την Κάρπαθο είναι πλέον στο πρόγραμμά τους.

Όλα αυτά, σε επίπεδο συμβολισμών προς την Τουρκία είναι πολύ χρήσιμα και ευπρόσδεκτα. Αλλά δεν πρέπει να μας αρκούν και κυρίως δεν πρέπει να μας οδηγούν σε κατάσταση εφησυχασμού. Αυτό που κερδίζουμε σίγουρα από την αμερικανική παρουσία και δραστηριότητα είναι χρόνος. Για τον οποίο λένε ότι είναι πολύτιμος, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος τον εκμεταλλεύεται.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δεν εισπράξαμε την αίσθηση έστω αμερικανικής υποστήριξης στο θέμα των Σκοπίων. Μπράβο πολλά ακούσαμε για τη στάση μας, η οποία όμως την Ουάσινγκτον εξυπηρετεί.

Οι Αμερικανοί παίρνουν ότι και όσα θέλουν. Εμείς εκτός από το “αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα” θα κερδίσουμε κάτι παραπάνω;

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει μιλήσει κατά καιρούς για την ανάγκη ενός “στρατιωτικού σχεδίου Μάρσαλ” προς την Ελλάδα. Προς το παρόν οι ΗΠΑ συζητούν αλλά δεν αποφασίζουν να κάνουν κάποια κίνηση. Βοήθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ούτε η προμήθεια μεταχειρισμένων ελικοπτέρων, ούτε ο εκσυγχρονισμός F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε η επαναφορά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Για όλα αυτά πληρώνουμε λεφτά και μάλιστα πολλά για τις σημερινές δυνατότητες της Ελλάδας. Βοήθεια σημαίνει να δοθούν χρήματα ή οπλικά συστήματα που δεν βρίσκονταν αποθηκευμένα στην έρημο της Αριζόνας.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν παίρνουν αποφάσεις αναμένοντας ίσως τις εξελίξεις στην Τουρκία. Την οποία δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν κι αυτό είναι καλό να μην το ξεχνάμε ποτέ. Η πρόθεση των Αμερικανών και η προσπάθειά τους θα επικεντρωθεί στο να παραμείνει η Τουρκία στο δικό της άρμα και οι πιθανότητες να το πετύχει είναι μάλλον περισσότερες από το να την χάσει. Δεν πρόκειται να κλείσουν έτσι απλά το Ιντσιρλίκ, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Παρόλα αυτά η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα που θα πρέπει να ζητήσει αυτά που δικαιούται για όσα ήδη παρέχει και για όσα είναι έτοιμη να δώσει απ΄ αυτά που της έχουν ζητηθεί.

Συνάντηση Καμμένου με τον αν. υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν πραγματοποίησε ο Πάνος Καμμένος την Τρίτη το απόγευμα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σάλιβαν επαίνεσε τη συμβολή που έχει η Ελλάδα ως χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η συζήτηση επικεντρώθηκε «στη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ και οι δύο πλευρές «ανέλαβαν τη δέσμευση να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επικείμενη διάσκεψη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Καμμένος-Μάτις στο Πεντάγωνο συζήτησαν ακόμη και για νέα βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η δικαιοσύνης “αλλάζει τα πετρέλαια” του ΠΝ! Δυο χρόνια έρευνας για έλλειμμα καυσίμων στη Λέρο
Γιατί τα drones είναι θανάσιμος κίνδυνος για τα αεροσκάφη; Βίντεο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα